www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

VASILE DE ANCIRA :: Patristica

VASILE DE ANCIRA :: Patristica

VASILE DE ANCIRA

Viata.

De profesie medic, in 336 a fost ales ca succesor al lui Marcel de Ancira. Datorita unor neintelegeri, a uracat pe tronul episcopal la ceva timp de la alegere. Intre 358 si 360 el a fost seful partidei moderate ariene - al homoousienilor. Desi neacceptand pe "homoousios" ca nescripturistic, Vasile nu era departe de Ortodoxie, iar oameni ca Sf. Atanasie au sperat sa-l readuca in sanul Bisericii.

Pe langa semiarianism, el a fost si pnevmatomah, impreuna cu Eustatiu de Sevasta.

Opera.

Ieronim spune ca Vasile a scris o carte Contra lui Marcel, o carte Despre feciorie si cateva altele. La acestea adaugam Memoriul teologic, scris impreuna cu George de Laodicea, memoriu care dezvolta doctrina sa cu privire la formula de la Sirmium. Tratatulsau Despre feciorie ne-a fost transmis de traditia manuscrisa sub numele Sf. Vasile cel Mare. Critica a stabilit ca acest tratat nu apartine marelui Capadocian, ci ca el e, probabil, al fostului medic ajuns episcop,.asa cum pare a indica si realismul anumitor notatii fiziologice. Tratatul Contra lui Marcel s-a pierdut.

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.