www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Cum s-au reinnoit manastirile din Muntele Athos?

Cum s-au reinnoit manastirile din Muntele Athos?

Vă mărturisesc o experiență pe care am avut-o. Prin anii 70, Muntele Athos ajunsese la o cădere foar­te mare, chiar şi în numărul călugărilor. Acolo unde o singură mănăstire, ca cea a Sfîntului Siluan, în vremea lui, număra cam 2500 de călugări, atunci în tot Muntele Athos (şi sînt câteva zeci de mănăstiri şi schituri) rămăseseră numai cîteva sute de călugări bătrîni. Spi­ritualitatea, în acest loc, părea să piară. Or, mănăstire după mănăstire a fost reînnoită, regenerată, înviată. Cum? Zeci de tineri, cu un conducător, un stareţ în fruntea lor, se instalau în vreo mănăstire întreţinută de bătrîni, care nu se mai înțelegeau prea bine între ei şi nu mai aveau nici stareţ.

Şi un lucru pe care îl cre­deam de neînfăptuit, l-am văzut de zeci de ori. Bătrînii aceştia, care se acriseră cîteodată în durerile vieţii lor şi în decăderea pe care au trăit-o, care puteau foarte greu să-i înțeleagă pe tinerii veniţi din lumea modernă — şi cum poate să se înţeleagă tînărul cu bătrînul!? — au realizat cu ei o armonie de necrezut. Şi Muntele Athos are acum mii de călugări şi numărul lor creşte; mănăstirile s-au reînnoit, iar obştile şi-au găsit armonia în duhul blîndeţii Ortodoxiei noastre, în duhul iertării, pe care îl găsim în Biserica noastră, în duhul trăirii acesteia, pe care am văzut-o şi eu, în 78, cînd am vizitat Muntele Athos.

(Celălalt Noica – Mărturii ale monahului Rafail Noica însoțite de cîteva cuvinte de folos ale Părintelui Symeon, ediția a 4-a, Editura Anastasia, 2004, pp. 99-100)

Categoria: Articole

Cautare:

Cum s-au reinnoit manastirile din Muntele Athos?

Vizualizari: 638

Id: 11491

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.