www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Cand, cum si in ce perioada se poate consuma Aghiasma Mare?

Cand, cum si in ce perioada se poate consuma Aghiasma Mare?

Apa la Bobotează sau Aghiasma Mare este sfinţită printr-o rânduială specială în însăşi ziua în care Mântuitorul a sfinţit apele, botezându-Se în Iordan şi consumul acesteia cunoaşte o perioadă restrânsă.

Credincioşii pot consuma această agheasmă chiar din ziua Botezului Domnului, pe nemâncate, înainte de a lua anafura.

Cu Aghiasmă Mare se stropesc toate casele, ogoarele, viile, livezile şi animalele, pentru a le feri de toată reaua întâmplare.

De la această dată şi până în ziua de 14 ianuarie inclusiv, toţi credincioşii sunt îndemnaţi să consume, spre sfinţirea sufletelor şi a trupurilor, această agheasmă.

Nu mâncăm nimic înainte de împărtășirea cu Aghiasma Mare pentru a arăta că nimic din cele lumești, trecătoare nu este mai important decât hrana cea spirituală.

Intâi gustăm din Aghiasma Mare, apoi luăm sfânta anaforă. Chiar atunci când ne împărtășim putem gusta din ea, bineînțeles după ce am primit dumnezeiasca Euharistie.

După 14 ianuarie doar credincioşii ce primesc binecuvântare de la preotul duhovnic pot consuma Agheasmă Mare în vreme de necazuri, ispite, nevoi sau grele suferințe, si în special atunci când sunt opriţi de la Sfânta Împărtăşanie. De asemenea credincioşii îşi pot stropi casele la vreme de încercări sau ispite grele ce pot să apară în vieţile lor dar tot cu binecuvântarea duhovnicului.

Există obiceiul ca unii credincioşi să păstreze pe tot parcursul anului agheasma mare în casele lor. Agheasma Mare se păstraza la loc de cinste, curat, de regulă la colţul de rugăciune, fiind o prezenţă sfântă şi sfinţitoare în viaţa şi casele creştinilor.

Categoria: Articole

Cuvinte cheie: Aghiasma Mare, Botezul Domnului

Cautare:

Cand, cum si in ce perioada se poate consuma Aghiasma Mare?

Vizualizari: 27921

Id: 27684

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.