www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

DESPRE CANONARH :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit

DESPRE CANONARH :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit

Capitolul 29

DESPRE CANONARH

Se cuvine a sti ca este datoria canonarhului, dupa ce face inchinaciune sa zica din carte, sa astepte sfirsitul Stihirii si de abia atunci sa faca inchinaciune odata cu fratii. Si la cealalata strana mergand si acolo face deasemenea la fel. La sfirsitul Stihului: Ca s-a intarit mila Lui peste noi, se aduna amindoua stranele la mijlocul bisericii, mergind toti odata. Si impreunandu-se amandoua stranele dupa obicei de o parte si de alta si canonarhul stand in mijlocul lor face catre toti inchinaciune cu evlavie. De asemeni fac si amandoua stranele odata inchinaciune cu bunacuviita fara ca sa-si plece genunchii si ridicind apoi glasul mai sus si cantand: Ca s-a intarit mila Lui peste noi... Slava... Si acum... a Nascatoarei Invierii, dupa glasul Stihirii din Minei. Iar la sfirsit iarasi toti fratii impreuna cu canonarhul facand inchinaciune unii catre altii la locurile care sunt.

Apoi acelasi canonarh zice: Aliluia cu capul descoperit si dator este a astepta pina cind se va sfarsi Prochimenul si Aliluia. Si apoi se inchina dupa obicei si se intoarce la locul lui. De asemeni si la Stihoavna se cuvine ca toti sa iasa in mijloc si facand o inchinaciune toti odata canta Stihirile Stihoavnei si canonarhul este dator sa incetineasca ca si prima data. Si sfarsindu-se Stihira Nascatoarei, face inchinaciune si merge la locul sau. Si lui i se cuvine sa aiba capul acoperit cind canonarhiseste, dar mai ales cand sta in mijlocul bisericii pentru buna cucernicie.

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.