www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

DESPRE SLUJIREA IN OBSTE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit

DESPRE SLUJIREA IN OBSTE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit

Capitolul 46

DESPRE SLUJIREA IN OBSTE

Se  cuvine  sa  stim  ca  tuturor  fratilor  li  se  cuvine  sa  lucreze  asa  dupa  cum  am  aratat  si  mai-nainte.  Dar fiecare dupa intelepciunea pe care o are se cuvine sa lucreze la lucrul pe care-l stie cel  mai bine, adica sa lucreze pamantul pana la vremea cea randuita si dupa aceea sa lucreze la lucrurile mainilor sale. Iar cei ce nu pot sa lucreze pamantul ca acestia, sa fie pusi la alte slujbe si dupa masura puterilor sa lucreze asa dupa cum spune si Apostolul: Cel ce nu lucreaza nici sa nu manance. Pentru ca petrecerea si cele de trebuinta fratilor zice, de la dansii trebuie sa se economiseasca. Iar daca cineva dintre frati nu este priceput cu mintea la lucrul mainilor si nu a reusit sa se invete acest  mestesug pe  acesta  se  cuvine sa-l  punem la  lucrul  pamantului  cat  mai  mult  daca  este sanatos  cu trupul  si mananca bine. Iar daca este nepriceput la amandoua slujbele, atunci la alte lucruri care se potrivesc lui sa-l punem.
(...)

In acelasi  chip Si  acum...  din cauze binecuvantate si din legile poruncite si  din indemnurile povatuite sainvatam si sa facem acestea daca sunt de folos pentru cei care lucreaza. Pentru ca fiecare sa lucreze lucrul cel care se potriveste lui.  Dar  daca  nu sunt  din cauze binecuvantate,  asa  cum  vedem privind in viata  Sfantului  Pahomie, despre acelea  care lucreaza  cate  doua rogojine pe zi, in chilia sa,  dar lucra cu gand putred si  cu sarguinta  slavei desarte, atunci nu vom avea nici un folos. Aceasta invata si alti Sfinti Parinti care cu gand drept si cu blagoslovenie au lucrat si au invatat. Deci multa invatatura ni s-a transmis noua despre acestea de la Sfintii Parinti, ca din dreptele lor osteneli si din lucrarile lor cele din zi, trebuie fiecare sa-si castige hrana pentru sine si celelalte de trebuinta si de nevoi ale trupului sa si le implineasca. Domnul si Preacurata Lui Maica sa ne indrepteze pe noi.

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.