www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

DIACONITELE

DIACONITELE


DIACONITELE


599. - Diaconitele la inceput, asemenea cu proorocita Ana (Luca 2, 36), unele erau femei vaduve, care se devotau sa slujeasca bisericii in lucrarile externe ale altarului alaturi de clerul inferior; in legatura cu instruirea femeilor pe care le catehizau, le ajutau la botez, ingrijeau de fetele orfane si femeile bolnave s. a. (Const. Ii, 26; Ui, 1-19;.VI, 18; VIII, 28). Pentru aceasta, ele primeau o hirotesie speciala. “In timpurile vechi, se apropiau de Dumnezeu acele fecioare care faceau fagaduinta ca-si vor pastra fecioria pentru totdeauna. Episcopul le sfintea conform cu canonul 6 din Cartagina si, se ingrijea de ele conform canonului 38 al aceluiasi sinod. Dintre acestea, la vremea hotarata, adica implinind 40 de ani, se sfinteau diaconite. Episcopii dadeau imbracaminte speciala acestor fecioare cand ajungeau la 25 de ani, conform canonului 126 al aceluiasi sinod” (Zonora, coment. I ec. 19; Sint. Aten. II, 159-160).- Din pricina unor slabiciuni morale, mai ales-mandria, din secolul V-X, diaconitele au disparut, asa ca nici slujba hirotesiei lor nu mai este in arhieraticon(Laod. 11, W; IV ec. 15; VI ec. 14, 40, 70).


600. -In Sf. Scriptura se spune ca femeia trebuie sa asculte, iar in biserica Sa taca (I Cor. 14, 34-35; I Tim. 2,11-15; 2,11-15; 5, 9-10; Rom. 16,1-2). Ele nu pot ocupa vreo slujba bisericeasca (VI ec. 64,70). “Alege si diaconita credincioasa si sfanta pentru slujba femeilor, caci sunt imprejurari cand din pricina necredinciosilor, nu se poate trimite la unele case barbat diacon la femei si se va trimite o femeie diaconita din pricina cugetelor celor rai. La multe nevoi este trebuincioasa femeia diaconita. Mai intai cand se boteaza femeile, diaconul va unge numai fruntea lor cu untdelemn sfintit si apoi va unge dupa el diaconita, caci nu e voie ca femeile sa fie vazute de barbati” (Const. Ap. III, 16; VIII, 28).


601. -”Nu se cuvine a se aseza in biserica cele ce se zic femei prezbitere, (fruntase cu varsta), adica proestoase (arhidiaconitc; F. Ap. 18,18; Rom. 16,1; I Tim. 5,2; Tit.2,3; Laod. 11.

Categoria: Pravila Bisericeasca

Cautare:

DIACONITELE

Vizualizari: 954

Id: 622

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.