www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

LEHUZA

LEHUZA


LEHUZA


1152. -Lehuza se numeste femeia de la nasterea copilului si pana la opt sau patruzeci de zile. Biserica a randuit rugaciuni pentru lehuza si copil in prima zi a nasterii cu care ocazie preotul cu moasa constata daca copilul traieste pana la opt zile cand moasa si nasul il duce la Biserica si preotul insemneaza cu sfanta Cruce si binecuvantare, dupa care poate urma botezul. La 40 de zile il duce mama si nasul la Biserica pentru imbisericire, asa cum a facut Maica Domnului cu Iisus. Daca este baiat, asemenea cu dreptul Simeon (Luca 2,25-38), preotul ii duce la sfintele icoane si in Altar, iar daca este fata o inchina numai la icoane. Apoi preotul pune pe copil inaintea sfintelor usi de unde il ia in primire nasul cel ce garanteaza de viitoarea lui educatie crestineasca (Sim.Tes. n, 58-60). Si pentru femeile care nasc copiii morti, sunt rugaciuni precum si pentru moasa (Ex. 1,15-21; Ancira 21-25).


1153. -”Muierea de va naste, sa faca 40 de zile si dupa aceea sa se pricestuiasca; iar de va veni spre dansa moarte degraba, pana la 40 de zile sau in ziua dintai de nasterea ei si atunci sa se pricestuiasca. Asijderea si copilul botezat sa se pricestuiasca, de-i va fi lui moartea pana la opt zile sau si mai multe zile, ce muierea sa-i citeasca molitve dupa nasterea ei si asa sa se pricestuiasca asijderea si economul”. “Si babele ce slujesc la nastere, invatam pe acelea pana in a saptea zi sa vina la sfanta pricestanie, pentru ca si acestea fac slujba folositoare; si acele muieri ce vor fi fara de lucru si fara de slujba, ce vor veni spre aceasta intr-acel ceas de nastere, unele ca acelea sa fie trimis in Biserica pana in a douasprezecea zi, iar altele pana la 15 zile, impotriva care cum au slujit”…. De va naste muierea in sfintele Pasti aceea pana la saptamana sa se spele cu apa si sa ia aghiasma”. -PBG, 48.

Categoria: Pravila Bisericeasca

Cautare:

LEHUZA

Vizualizari: 2674

Id: 672

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.