www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Frica marturisirii pacatelor

Frica marturisirii pacatelor

Vă neliniştiţi şi vă necăjiţi cel mai mult pentru faptul că vă îngrijiţi să faceţi voia povăţuitorilor voştri mai mult decât cea a lui Dumnezeu, că gândul la fiecare păcat pe care trebuie să mi-l mărturisiţi vă încătuşează mai mult decât frica de a mânia pe Domnul şi mai scrieţi că în dorinţa de a plăcea lui Dumnezeu se strecoară dorinţa de a avea vreun om ca martor. Aceste cugete vă conduc la închipuirea de sine. Oare nu din cauza fricii de Dumnezeu vă căiţi înaintea Lui de păcate, având ca martor pe slujitorul Domnului, căruia îi sunt încredinţate cheile de a lega şi dezlega? Aceasta nu este atât pentru a plăcea omului, cât lui Dumnezeu. Sfântul Ioan Scărarul scrie în Treapta a 4-a: „Sufletul ce cugetă la mărturisirea păcatelor sale se opreşte de aceasta ca şi cu un frâu de la fărădelege, pentru că noi repetăm ca într-o întunecare şi de atunci înainte fără de ruşine nelegiuirile noastre nespovedite. Rana scoasă la iveală nu se face mai mare, ci se tămăduieşte”. Această părere este diferită de a voastră.

De aceea, chiar dacă vi se pare că vă temeţi să spovediţi păcatele voastre unui om, totuşi vă opriţi pe sine de la acestea, vă curăţiţi prin aceasta de patimi şi păcate, şi nu aveţi de pierdut nimic din aceasta, ci dobândiţi bună cuviinţă şi pace a conştiinţei. Cu mai multă smerenie şi, prin urmare, mai de nădejde ar fi să nu gândiţi că prin ostenelile voastre, ci pentru rugăciunile altuia, aţi primit acestea; iar mulţi din cei ce au păşit pe căi înalte au căzut cu cădere mare. Gândiţi-vă, oare pentru frica mea vă opriţi de la păcate? Nu sunt cunoscător al inimilor. Chiar dacă ascundeţi ceva, nu trebuie să vă fie frică de mine. Din acestea să cunoaşteţi că frica Domnului vă face să vă mărturisiţi păcatele şi, prin urmare, să vă feriţi de ele, iar nu frica de mine. (Sfântul Cuvios Lev de la Optina)

(Filocalia de la Optina, traducere de Cristea Florentina, vol.1, Editura Egumenița, Galați, 2009, pp. 167-168)


Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Frica marturisirii pacatelor

Vizualizari: 711

Id: 6509

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.