www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

In valea larga a Iordanului…

In valea larga a Iordanului…

Urcăm deasupra, pe terasă. De aici se vede în toate părţile, de jur-împrejur. Spre sud se vede oglinda dezolantă, de asfalt, a Mării Moarte. Spre nord, la 8 km, se vede Ierihonul. La vest se văd munţii pustiului Iudeii, Qumranul şi şoseaua ce urcă spre Ierusalim. Iar spre răsărit se vede în toată frumuseţea lui, râul Iordan, în care S-a botezat Hristos de către Ioan Botezătorul. Dincolo de râu se vede în zare muntele Nebo, unde a murit marele prooroc Moise. De acolo, de pe culmea înaltă a muntelui a privit el spre ţara făgăduinţei, unde n-a avut bucuria să ajungă. La poalele muntelui Nebo se întinde câmpia Moabului, de unde era Rut, soţia de neam păgân a lui Booz din Betleem.

Privim cu nesaţ valea largă a Iordanului de care ne leagă atâtea amintiri. Pe aici a trecut poporul ales râul Iordanului în pământul Canaanului, când se întorcea din Egipt. Tot aici, în lunca pustie şi plină de piatră şi nisip, a propovăduit Sfântul Ioan Botezătorul botezul pocăinţei şi a vorbit mulţimii de venirea lui Hristos în lume: Iată Mielul lui Dumnezeu, Care ridică păcatele lumii! Aici a mustrat marele prooroc pe cărturari şi farisei. Aici mângâia pe cei săraci. Aici boteza mulţimile în apa Iordanului.

Tot aici, la numai 2 km depărtare de Mănăstirea Sfântul Gherasim de la Iordan, S-a botezat Hristos Domnul de către Ioan. Aici S-a arătat Sfântul Duh în chip de porumbel. Aici a vorbit Tatăl din nor: Tu eşti Fiul Meu cel iubit, întru Tine am binevoit (Marcu 1, 11). Aici, deasupra râului sfânt, S-a descoperit lumii în chip văzut taina Preasfintei Treimi. Aici S-a smerit Dumnezeu Fiul, înaintea Duhului, înaintea celui mai mare om născut din femeie. De aici, de la Iordan, a plecat Domnul spre Muntele Carantania, cale de 10 km, să postească 40 de zile. De aici a plecat Domnul să vestească în lume Sfânta Evanghelie.[…]

Doamne, Iisuse Hristose, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Sfântului Ioan Botezătorul şi ale tuturor sfinţilor care s-au nevoit în pustiul Iordanului, miluieşte, apără, păzeşte şi mântuieşte lumea, pentru care Te-ai răstignit. Miluieşte, Mântuitorule, pe toţi cei ce s-au botezat întru numele Preasfintei Treimi. Mântuieşte şi binecuvântează toate popoarele pământului cu lumină, cu viaţă şi nădejde sfântă, cu revărsare de har şi cu multă pace între oameni. Binecuvântează, Doamne, ţara noastră românească cu statornicie în dreapta credinţă, cu bucurie şi armonie. Revarsă, Mântuitorule, binecuvântarea Iordanului peste lume şi peste ţara noastră, peste casele şi sufletele noastre, peste toţi cei ce îşi pun nădejdea în Tine!

(Arhimandrit Ioanichie Bălan, Pelerinaj la Mormântul Domnului, Editura Mănăstirii Sihăstria, 2010, pp. 309-311)

Categoria: Articole

Cautare:

In valea larga a Iordanului…

Vizualizari: 627

Id: 20109

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Calendar Republica Moldova:
Calendar ortodox stil vechi -
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.