www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Ioil

Ioil

IOIL

CAPITOLUL 1
Prezicerea pustiirii lui luda si indemn la pocainta.

l. Cuvantul Domnului care a fost catre Ioil, fiul lui Petuel.
2. Ascultati acestea, voi batranilor, luati aminte, voi toti locuitorii tarii! Oare s-a mai intamplat asa in vremea voastra sau in zilele parintilor vostri?
3. Povestiti-le feciorilor vostri, iar ei feciorilor lor, iar aceia neamului care va veni dupa ei!
4. Ceea ce a ramas de la lacustele mici au mancat lacustele mari, si ceea ce a ramas de la cele mari au mancat cele zburatoare, si ceea ce a ramas de la cele zburatoare au prapadit stolurile de lacuste.
5. Desteptati-va, betivilor, si plangeti! Si voi, bautorilor de vin, tanguiti-va pentru vinul cel nou, caci vi s-a luat de la gura.
6. Caci un popor a navalit in tara mea, puternic si fara de numar; dintii lui ca dintii de leu, iar falcile, ca falcile de leoaica.
7. Pustiit-a via mea, iar smochinul meu mi l-a facut bucati; l-a jupuit de coaja si l-a trantit la pamant. Mladitele de vita au ramas albe.
8. Tanguieste-te ca o fecioara incinsa cu sac dupa barbatul din tineretea ei!
9. Prinosul si jertfa cu turnare nu mai sunt in templul Domnului! Preotii, slujitorii Domnului, sunt in mare jale.
10. Campul a ramas pustiu, tarina este plina de jale; graul nu mai este, mustul ajuns-a de ocara, iar untdelemn n-a ramas chiar nici un strop!
11. Plugarii sunt zapaciti, stapanii de vii se tanguiesc pentru grau si pentru orz, caci secerisul din tarini este pierdut.
12. Vita de vie este fara vlaga, smochinul tanjeste, rodiile de asemenea si finicii, merii si toti copacii de pe camp s-au uscat; ba mai mult, bucuria ajuns-a ocara pentru fiii oamenilor.
13. Incingeti-va si va tanguiti, voi preotilor, izbucniti in bocete, voi slujitori ai altarului! Intrati in templu si petreceti noaptea in sac de jale, voi slujitori ai lui Dumnezeu, caci prinosul si jertfa cu turnare au fost indepartate din templul Dumnezeului vostru!
14. Postiti post sfant, strangeti obste de praznuire, adunati pe batrani, pe toti locuitorii tarii in templul Dumnezeului vostru si strigati catre Domnul rugandu-L:
15. “O, ce zi! Caci aproape este ziua Domnului si vine ca o pustiire de la Cel Atotputernic.
16. Oare nu ni s-a luat hrana de sub ochii nostri, bucuria si veselia din templul Dumnezeului nostru?
17. Semintele s-au uscat sub bulgarii din brazda, granarele sunt goale, hambarele sunt fara nimic in ele, caci nu mai este grau.
18. Cum gem vitele! Cirezile de boi mugesc, caci nu afla nicaieri pasune; chiar si turmele de oi sunt in mare lipsa.
19. Catre Tine, Doamne, strig! Caci focul a mistuit toate pasunile pustiului si vapaia lui a dogorit toti copacii de pe camp.
20. Si fiarele campului zbiara catre tine, caci paraiele de apa au secat si focul a mistuit pasunile stepei”.

CAPITOLUL 2
Pedeapsa, indemnarea la pocainta.

1. Sunati din trambita in Sion, strigati din rasputeri in muntele cel sfant al Meu, ca sa se cutremure toti locuitorii tarii! Caci vine ziua Domnului; iata ea este aproape;
2. O zi de intuneric si de bezna, zi cu nori si cu negura deasa. Precum zorile se revarsa pe deasupra muntilor, tot asa da navala un popor numeros si puternic, cum n-a mai fost niciodata si cum nu va mai fi dupa el pana in anii vremurilor celor mai indepartate.
3. Inaintea lui merge mistuind focul, iar dupa el arde vapaia. Pamantul este inaintea lui ca gradina raiului, iar dupa trecerea lui, pustiu infricosator, caci nimic nu scapa din fata lui.
4. Cum sunt caii, asa le este chipul lor; si ca sprinteni calareti, asa alearga.
5. Se aud ca un duruit de care de razboi, care se avanta in goana pe crestetul muntilor, ca paraitul flacarilor care mistuie o miriste, ca o ostire puternica asezata in linie de bataie.
6. Inaintea lui popoarele tremura de spaima, toate fetele ard ca vapaia.
7. Alearga ca niste viteji; ca razboinicii incercati se avanta peste ziduri; om dupa om isi urmeaza calea, fara ca vreunul sa se rataceasca.
8. Nimeni nu se imbranceste cu cel de alaturi, fiecare isi vede de drumul lui; printre sageti isi croiesc cale, fara ca nici unul sa rupa randul.
9. Dau navala in cetate, alearga pe deasupra zidurilor, patrund in case si intra pe ferestre ca furii.
10. Inaintea lor tremura pamantul, cerul se cutremura, soarele si luna se intuneca, iar stelele isi pierd stralucirea lor.
11. Dar Domnul Isi face auzit glasul in fruntea ostirilor Sale, caci intinsa foarte este tabara Lui si puternic este cel ce implineste poruncile Lui. Ziua Domnului este mare si infricosatoare foarte si cine va putea sta impotriva ei?
12. “Si acum, zice Domnul, intoarceti-va la Mine din toata inima voastra, cu postiri, cu plans si cu tanguire”.
13. Sfasiati inimile si nu hainele voastre, si intoarceti-va catre Domnul Dumnezeul vostru, caci El este milostiv si indurat, incet la manie si mult Milostiv si-I pare rau de raul pe care l-a trimis asupra voastra.
14. O, de v-ati intoarce si v-ati pocai, ar ramane de pe urma voastra o binecuvantare, un prinos si o jertfa cu turnare pentru Domnul Dumnezeul vostru!
15. Sunati din trambita in Sion, gatiti postiri sfinte, praznuiti sarbatoarea cea pentru toti!
16. Adunati poporul, vestiti o adunare sfanta, strangeti laolalta pe batrani, aduceti copiii si pruncii care sug la san; sa iasa mirele din camara lui si mireasa din iatacul ei!
17. Intre tinda si altar sa planga preotii, slujitorii Domnului, si sa zica: “Milostiveste-Te, Doamne, catre poporul Tau si nu face de ocara mostenirea Ta ca sa-si bata joc de ea neamurile!” Pentru ce sa se spuna printre neamuri: “Unde este Dumnezeul lor?”
18. Dar Domnul este plin de zel pentru tara Sa si Se indura de poporul Sau.
19. Pentru aceasta a raspuns Domnul catre poporul Sau, graind: “Iata, Eu va voi trimite grau, must si untdelemn si va voi satura si nu va voi mai face de ocara printre neamuri!
20. Prapadul dusmanului de la miazanoapte il voi departa de la voi si-l voi izgoni inspre un tinut uscat si pustiu; capatul lui spre marea cea de la rasarit, iar sfarsitul la marea cea dinspre apus; si se va ridica din el duhoare si miros de starv va porni din el, caci a savarsit lucruri mari”.
21. Nu te teme, tu tara, bucura-te si te veseleste, caci Domnul a facut lucruri mari!
22. Nu va temeti nici voi dobitoacele campului, caci au inverzit pasunile pustiului; caci pomii dau roadele lor; smochinul si vita de vie vor fi plini de roade.
23. Si voi locuitori ai Sionului, bucurati-va si va veseliti in Domnul Dumnezeul vostru, caci El v-a dat pe Invatatorul dreptatii; si v-a mai trimis si ploaie, ploaie timpurie si tarzie, ca odinioara.
24. Si ariile se vor umple de grau; iar teascurile vor da peste margini de must si de untdelemn.
25. Si va voi da ani de belsug in locul anilor in care au mancat lacustele mici, cele mari, cele zburatoare si stolurile de lacuste, marea Mea ostire pe care am trimis-o impotriva voastra.
26. Si veti manca din destul si va veti satura si veti preaslavi numele Domnului Dumnezeului vostru, Care a facut cu voi lucruri minunate. Si poporul Meu nu se va rusina in veci de veci!
27. Atunci va veti da seama ca Eu sunt in mijlocul lui Israel si ca Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru si nu este altul, iar poporul Meu nu va mai fi niciodata de ocara!

CAPITOLUL 3
Fagaduinta mantuirii.

l. Dar dupa aceea, varsa-voi Duhul Meu peste tot trupul, si fiii si fiicele voastre vor profeti, batranii vostri visuri vor visa iar tinerii vostri vedenii vor vedea.
2. Chiar si peste robi si peste roabe voi varsa Duhul Meu.
3. Si va voi arata semne minunate in cer si pe pamant: sange, foc si stalpi de fum;
4. Soarele se va intuneca si luna va fi rosie ca sangele, inainte de venirea zilei celei mari si infricosatoare a Domnului.
5. Si oricine va chema numele Domnului se va izbavi, caci in muntele Sionului si in Ierusalim va fi mantuirea, precum a zis Domnul; si intre cei mantuiti, numai cei ce cheama pe Domnul.

CAPITOLUL 4
Judecata impotriva neamurilor si fagaduinta pentru Iuda.

l. Caci iata in zilele acelea si in vremea aceea, cand voi intoarce pe Iuda si pe Ierusalim din robie,
2. Aduna-voi toate popoarele si le voi cobori in valea lui Iosafat si Ma voi judeca acolo cu ele pentru poporul Meu si pentru mostenirea Mea Israel, pe care au imprastiat-o intre neamuri si tara Mea au impartit-o in bucati.
3. Caci ei au aruncat sorti asupra poporului Meu, au dat copilul pentru o desfranata si fata tanara au vandut-o pentru vin si au baut pretul ei.
4. Ce-Mi cautati cearta voi, Tirule si Sidonule, impreuna cu toate tinuturile Filisteii? Oare vreti sa va razbunati impotriva Mea? Daca vreti sa va razbunati asupra Mea, indata voi face sa cada razbunarea asupra capetelor voastre.
5. Voi ati luat aurul si argintul Meu, precum si odoarele Mele, si le-ati dus in palatele voastre.
6. Pe fiii lui Iuda si pe cei ai Ierusalimului i-ati vandut Grecilor, ca sa-i departati din tara lor.
7. Iata Eu ii voi starpi din tinutul unde i-ati vandut si voi intoarce fapta voastra asupra capului vostru.
8. Si voi vinde pe fiii si pe fiicele voastre feciorilor lui Iuda, iar ei ii vor vinde Sabeenilor, popor tare departe, caci asa a grait Domnul.
9. Dati neamurilor de stire lucrul acesta: Pregatiti-va de razboi! Inflacarati vitejii! Toti barbatii buni de lupta sa dea fuga si sa se apropie.
10. Faceti din brazdarele voastre sabii si din secerile voastre lanci! Cel slab sa zica: “Eu sunt viteaz!”
11. Alergati in graba si veniti, voi, toate popoarele din jur, si adunati-va aici! - Acolo, coboara, Doamne, pe vitejii Tai!
12. Sa se trezeasca toate neamurile si sa vina in valea lui Iosafat, caci acolo voi aseza scaun de judecata pentru toate popoarele din jur.
13. Aduceti seceri, caci holda este coapta, veniti, coborati-va, caci teascul este plin, albiile dau peste margini; faradelegile lor n-au seaman.
14. Multimi si iar multimi in Valea Judecatii. Caci aproape este ziua Domnului in Valea judecatii!
15. Soarele si luna se intuneca si stelele isi pierd lumina lor.
16. Din Sion Domnul va striga puternic si din Ierusalim va slobozi tunetul Sau: pamantul si cerurile se vor cutremura atunci.
17. Atunci veti cunoaste ca Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru, Care salasluieste in Sion, in muntele cel sfant al Meu; Ierusalimul va fi altarul Meu, iar strainii nu vor mai trece pe acolo.
18. Si in vremea aceea, din munti va curge must, vaile vor fi pline de lapte, toate paraiele din Iuda vor serpui umplute de apa, iar din templul Domnului va iesi un izvor oare va uda valea Sitim.
19. Egiptul va fi pustiit si Edomul se va preface in tinut nelocuit, din pricina silniciilor impotriva fiilor lui Iuda, fiindca au varsat sange nevinovat in pamantul lor.
20. Dar Iuda va fi locuit in veci si de-a pururi si Ierusalimul din neam in neam.
21. Voi razbuna sangele pe care nu l-am razbunat; si Domnul va locui Sionul in veac.

Categoria: Vechiul testament

Cautare:

Ioil

Vizualizari: 1305

Id: 2879

Imagine:

Share:

Articolele urmatoare
Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.