www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

MASLU

MASLU


MASLU


1307. -Maslul este slujba care se face pentru vindecarea de boli, mai ales a celor care provin din pacate (Ioan 5,14) de multe ori, cultivate cu stiinta si vointa (Matei 12, 43-45) fiindca pe un astfel de bolnav numai harul Bisericii il poate ajuta (Iacob 5,14-16). El se face de obicei miercurea si vinerea, la nevoie in orice zi chiar in afara de Biserica. Bolnavul mai intai trebuie sa se spovedeasca si sa posteasca, ba si preotii pot posti pentru el (Marcu 9,29; F. Ap. 13,2-3, Gal. 5,17). Maslul obstesc se face in miercurea mare (Luca 7, 37-38). Preotii care fac cu neglijenta slujbele, citind odata toti rugaciunea cu susur nedeslusit, fac sminteala si “vai de cel ce face lucrul Domnului cu lenevire” -(Ier. 48,10).


1308. -Dupa traditie, maslul trebuie sa se faca de mai multi preoti, doi-sapte, sau chiar mai multi, insa la mare nevoie, socotim ca nu este o greseala daca s-ar face si de un singur preot, fiindca apostolii si sfintii parinti s-au rugat singuri si au facut vindecari (Mareu 6, 13; Luca 4, 8; F. Ap. 9, 3143; 16, 18). Pluralul de la Iacob 5, 14-15 este asemenea cu cel de la Luca 17,14 precizat la Levitic 13,2; 14,2-6 precum si de insusi Iisus la Luca 5,14 si Matei 8,4. Aceasta problema daca ar fi fost importanta s-ar ii precizat in canoane, insa, lipsa precizarii este dovada ca musiul s-a facut de preferinta de mai multi preoti, dar la nevoie s-a facut si de unul singur, desi se spune: “Sa nu faca niaslul numai un preot, caci precum pentru un arhiereu scrie sa nu se hirotoniseasca de la unul, asemenea si pentru maslu sa nu se faca de un preot, caci zice: Sa se cheme preotii Bisericii, iar nu un preot si sa se roage pentru dansul, ungandu-l cu untdelemn” -S.Tes. 283.

Categoria: Pravila Bisericeasca

Cautare:

MASLU

Vizualizari: 1198

Id: 682

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.