www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Necrestinii

Necrestinii

Vreţi să ne vorbiţi de atitudinea ortodo­xă faţă de religiile necreştine? (întrebare rostită în cadrul unei conferințe susținută în mai 1981, la Universitatea Santa Cruz din California, în fața unor studenți de la o secție de religii comparate)

Hristos a venit să lumineze neamul omenesc. Există multe religii în afara revelaţiei Sale în care adepţii sunt sinceri - nu neapărat practicanţi ai vreunui cult demonic - şi încear­ că să ajungă cu adevărat la Dumnezeu. Aş pu­tea spune că, înainte ca oamenii să audă de Hristos, aceste religii erau bune, dar nu puteau conduce la adevăratul ţel. Iar ţelul este viaţa veşnică şi împărăţia Cerurilor şi Dumnezeu a venit în trup ca să ne-o deschidă. De aceea creştinismul este adevărat; putem lua în discu­ţie diferite elemente comparative ale adevăru­lui în alte religii şi adesea observăm că sunt foarte profunde, dar acestea nu ne deschid ra­iul. Numai când Hristos a venit pe pământ şi i-a spus tâlharului: ,Astăzi vei fi cu Mine în rai", raiul s-a deschis cu adevărat pentru oa­meni.

Prin urmare, oamenii care nu au aflat nimic despre Hristos nu au acces la adevăr?

Cei care nu au auzit niciodată de Hristos? Numai Dumnezeu poate să judece. Nici în Vechiul Testament oamenii nu auziseră de Hristos, dar El a venit şi le-a predicat în iad. De asemenea, înainte de învierea lui Hristos, şi Sfântul Ioan Botezătorul a venit la iad şi a pre­ dicat că Hristos va veni acolo să-i elibereze pe cei care doreau să creadă în El. Aşa că Dumne­zeu poate descoperi adevărul şi celor care nu au avut niciodată şansa să-l audă, adică celor care nu au respins Evanghelia, ci doar nu au auzit de ea. Dar odată ce ai primit revelaţia, atunci eşti, bineînţeles, mult mai responsabil decât toţi ceilalţi. Un om care a primit revelaţia că Dumnezeu a venit în trup şi nu trăieşte potrivit cu aceasta este mult mai rău decât orice preot păgân sau decât oricare altul.

(Părintele Serafim Rose, Descoperirea lui Dumnezeu în inima omului, traducere de Tatiana Petrache, Editura Areopag, București, 2012, pp. 50-51)

Categoria: Articole

Cautare:

Necrestinii

Vizualizari: 717

Id: 13978

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.