www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Patimile – boli ale firii

Patimile – boli ale firii

Dar ce sunt voinţa cea rea şi patimile cele pierzătoare ce mereu îl orbesc pe om şi mereu îl răstignesc pe Dumnezeu? „Patima este cea mai crasă manifestare a egoismului ajuns la dimensiuni monstruoase.

Prin patimi, omul nu se cunoaşte pe sine ca persoană ce tinde spre comuniune de iubire cu oamenii, ci numai ca obiect înrobit de patimi, ca o realitate izolată şi egocentrică.

Patima este o nesocotire a lui Dumnezeu ca centru a toate şi gravitatea spre sine şi lume, deşi nu spre sine ca persoană şi nici spre realitatea adevărată a lumii. Patimile sunt împotriva firii sau, mai precis, sunt boli ale firii, forme monstruoase pe care firea umană le ia prin stăruinţa voinţei în a se complace cu păcatul. Ele singure sunt iraţionale.

Patimile reprezintă pentru fiinţa umană cea mai gravă şi mai permanentă primejdie, întrucât o fac să decadă la cel mai scăzut nivel posibil, o vatămă adânc şi o sortesc pieirii. Nimic nu atacă mai mortal pe om şi nimic nu minează mai mult viaţa socială ca aceşti duşmani înverşunaţi.

(Arhimandrit Paulin Lecca, Adevăr și Pace, Tratat teologic, Editura Bizantină, București, 2003, pp. 8-9)

Categoria: Articole

Cautare:

Patimile – boli ale firii

Vizualizari: 631

Id: 17095

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Calendar Republica Moldova:
Calendar ortodox stil vechi -
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.