www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Posturile randuite de Biserica in cursul anului

Posturile randuite de Biserica in cursul anului

Biserica Ortodoxa a randuit pentru dreptcredinciosii crestini anumite posturi. Caci “postul - zice Sfantul Ioan Gura de Aur - potoleste trupul, infraneaza poftele cele nesaturate, curateste si inaripeaza sufletul, il inalta si il usureaza”.
Posturile de peste an si pricinile pentru care sunt tinute sunt:
1. Sfantul si Marele Post, care se mai numeste si postul patruzecimii, Paresimile, Postul Pastilor, este randuit pentru curatirea sufletului prin ajunare, rugaciune, milostenie, spovedanie si impartasirea cu Sfintele Taine. El inchipuieste postul cel de patruzeci de zile al Mantuitorului. Tine sapte saptamani. Sta in legatura Pastile, sarbatoare cu data schimbatoare. De aceea inceputul acestui post este aratat in calendarul fiecarui an.
In acest post nu mancam: carne, oua, branza. De asemenea postim de peste, vin si untdelemn. Mancam deci numai bucate fara unsoare, legume si poame.
Cu deosebita evlavie se cuvine sa postim in saptamana de la inceputul Postului Mare si in saptamana Patimilor.
Astfel, in saptamana de la inceputul Marelui Post: Luni si Marti, se mananca numai o data pe zi - seara - paine si apa. Iar in saptamana Patimilor, in afara de Joi - cand facem doua mese - se mananca la fel; Vineri si Sambata e post desavarsit.
Bilnavii au voie sa manance bucate cu untdelemn si sa bea vin in Postul Mare.

2. Postul Sfintilor Apostoli sau al Sampietrului, a fost asezat de Biserica in cinstea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, precum si a celorlalti apostoli. Acest post e un prilej de inaltare a sufletului. Sta in legatura cu Pastile si cu Pogorarea Duhului Sfant, sarbatori cu data schimbatoare. De aceea nu incepe la o data fixa si tine uneori mai mult alteori mai putin. Lasam sec insa totdeauna in Duminica Tuturor Sfintilor, seara, si postim pana la 29 iunie, ziua Sfintilor Apostoli, care, daca va cadea Miercurea sau Vinerea, nu mancam de dulce.
In acest post nu mancam: carne, oua si branza. Lunea, Miercurea si Vinerea nu mancam untdelemn si nu bem vin. Martea si Joia dezlegam la untdelemn si avem voie la vin.
Daca in zilele de Luni, Marti si Joi cade vreun sfant mai mare, insemnat in calendar cu cruce neagra, atunci mancam peste; iar de cade Miercurea sau Vinerea, mancam numai untdelemn si bem vin. Intamplandu-se Miercurea sau Vinerea vreun sfant cu priveghere, sau cu hramul bisericii, dezlegam la untdelemn, la vin si la peste.

3. Postul Sfintei Marii, se tine in cinstea Nascatoarei de Dumnezeu, care inainte de Adormire a petrecut in neincetata rugaciune si ajunare.
Dureaza doua saptamani: de la 1 la 15 August. Lasam de sec la 31 iulie; iar de va cadea aceasta zi Miercurea sau Vinerea, lasam sec la 30 iulie. De asemenea, daca Adormirea Maicii Domnului cade in zi de post, mancam de dulce a doua zi, adica la 16 August, iar in ziua Adormirii mancam peste. Nu mancam in acest post: carne, oua, branza si peste. Untdelemn si vin mancam Sambata si Duminica.

4. Postul Nasterii Domnului sau al Craciunului, iarasi ne da putinta curatirii trupesti si sufletesti. El inchipuie ajunarea de patruzeci de zile a proorocului Moisi, precum si postul patriarhilor din Vehiul Testament. Dupa cum aceia asteptau venirea lui Mesia cu post si rugaciune, asa se cuvine sa astepte crestinii si sa intampine prin ajunare pe “Cuvantul lui Dumnezeu”, nascut din Fecioara Maria.
Acest post tine 40 de zile: de la 15 Noiembrie la 25 Decembrie. Lasam sec in seara Sfantului Filip, la 14 Noiembrie. Daca aceasta zi care Miercurea sau Vinerea, incepem postul in seara zilei de 13 Noiembrie. Postim de carne, oua si branza. Lunea, Miercurea si Vinerea mancam bucate fara unsoare si fara vin. Martea si Joia se dezleaga la untdelemn si vin, iar Sambata si Duminica este dezlegare la peste, untdelemn si vin.
Daca in zilele de Luni, Marti si Joi cade vreun sfant mai mare, insemnat in calendar cu cruce neagra, atunci mancam untdelemn si bem vin; iar de cade hramul bisericii sau sarbatoare insemnata in calendar cu cruce rosie, dezlegam si la peste. Martea si Joia mancam peste, untdelemn si bem vin, cand cade in aceste zile: vreun sfant mare, hramul si sarbatori cu cruce rosie.
In ziua de “Ajun” se mananca tocmai seara si anume: grau fiert indulcit cu miere, poame, covrig sau turte de faina, caci cu seminte a ajunat Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilon, care au inchipuit - mai inainte - Nasterea lui Hristos.
La Craciun, in orice zi ar cadea, mancam de dulce.

In afara de cele patru posturi, Biserica Ortodoxa porunceste credinciosilor sai sa ajuneze si in anumite zile de peste an, ca sa se faca si ei partasi patimilor si mortii Domnului si sa se invredniceasca de mijlocirea pe langa Dumnezeu a sfintilor, in cinstra carora postesc. Zilele de post din cursul anului sunt:
1. Miercurea si Vinerea de peste saptamana, Miercurea postim, pentru ca in aceasta zi a fost vandut Domnul Hristos, iar Vinerea pentru ca Vineri a fost rastignit si a murit Mantuitorul. De aceea, aceste zile sunt intocmai cu Postul Mare.
2. Ajunul Bobotezei, la 5 Ianuarie. In aceasta zi crestinii postesc, mancand numai o data - seara - bucate fara untdelemn si nu beau vin; si daca vor, nu mananca nimic. Ei se pregatesc sa ia Aghiazma mare, a doua zi.
3. Ziua Sfintei Cruci, la 1 August, praznuieste amintirea patimilor Domnului. Dezlegare de vin si untdelemn.
4. Taierea capului Sfnatului Ioan Botezatorul, la 29 August, este praznic de intristare, pentru uciderea celui mai aspru postitor si mai aprins vestitor al pocaintei. Se da binecuvantare la untdelemn si vin.
5. Inaltarea Sfintei Cruci, la 14 Septembrie, aminteste aducerea Sfintei Cruci la Ierusalim. Dezlegare la vin si untdelemn.

Categoria: Invatatura ortodoxa

Cautare:

Posturile randuite de Biserica in cursul anului

Vizualizari: 1835

Id: 1281

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.