www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Sfanta Taina a Preotiei

Sfanta Taina a Preotiei


5. SFANTA TAINA A PREOTIEI


Ce este Sfanta Taina a Preotiei?


Preotia este Sfanta Taina prin care Sfantul Duh, prin punerea mainilor episcopului, impartaseste celui hirotonit ca episcop sau preot harul si dreptul de a savarsi celelalte Sfinte Taine si de a calauzi viata in credinta a oamenilor.


Cate trepte are Preotia?


Preotia are trei trepte: episcop, preot si diacon.


Ce deosebiri sunt intre aceste trei trepte ale preotiei?


Episcopul poate savarsi toate cele sapte Sfinte Taine, preotul pe toate, in afara de taina preotiei, iar diaconul ii ajuta pe episcop si pe preot, insa singur nu poate savarsi nici una din Sfintele Taine.


Care sunt treptele clerului inferior in Biserica Ortodoxa?


Citetii, ipodiaconii si diaconitele.


Cine il hirotoneste pe episcop?


Doi sau mai multi episcopi.


Cine il hirotoneste pe preot?


Episcopul.


Ai caror urmasi sunt episcopii?


Episcopii sunt urmasii apostolilor.Cine a asezat ierarhia in Biserica?


Insusi Domnul Hristos, ca primul Arhiereu (Evrei V, 4-6). El, ca izvor al intregii puteri si al drepturilor in Biserica Sa, a dat apostolilor puterea de a invata, tamadui si ierta pacatele.


Ce reprezinta atunci integritatea ierarhiei?


In primul rand, Hristos, ca vesnic Arhiereu si Cap al Bisericii, apoi de la El Apostolii, din Apostoli episcopii si din episcopi, preotii si diaconii.


De ce este necesara punerea mainilor in aceasta Sfanta Taina?


Pentru ca primii care au savarsit mai intai aceasta Sfanta Taina astfel au fost apostolii (I Timotei IV, 14; V, 22). Prin punerea mainilor in aceasta Sfanta Taina se da celui hirotonit putere duhovniceasca si astfel se realizeaza o legatura legiuita intre puterea bisericeasca si slujirea sfanta.


Poate exista o comunitate bisericeasca, care sa nu recunoasca si sa nu se supuna unui episcop?


Nu poate exista o astfel de comunitate bisericeasca, caci atunci aceasta este despartita de trupul Bisericii Ortodoxe Sobornicesti si se lipseste pe sine de harul dumnezeiesc.


De ce il numim pe preot “Parinte”?


Pentru ca, prin preoti, in Sfanta Taina a Botezului, am renascut ca fii ai lui Dumnezeu; prin preoti, in Sfanta Taina a Impartasaniei, primim hrana cereasca (Trupul si Sangele lui Hristos); in Sfanta Taina a Pocaintei, prin ei primim iertare de pacate, iar in celelalte Sfinte Taine, primim darurile deosebite ale Sfantului Duh. Pe langa aceasta, preotii se roaga neincetat pentru noi, ne invata, ne povatuiesc, ne mustra si ne calauzesc. Mai intai de toate, ei ne sunt adevarati parinti duhovnicesti. Fiecare dintre ei trebuie sa fie vrednic de acest nume si de aceasta mare slujire ce le-a fost incredintata.

Categoria: Catehismul Bisericii Ortodoxe - Sfantul Nicolae VELIMIROVICI

Cautare:

Sfanta Taina a Preotiei

Vizualizari: 1360

Id: 422

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.