www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

SPECTACOL

SPECTACOL


SPECTACOL


1870.  - Spectacolele de cinematograf sau piese de teatru, etc, care au subiect stiintific, educational-moral sau pur distractiv, fara a aduce vreo paguba morala, Biserica nu le opreste, ci le recomanda in masura in care ele sunt de un real folos. Insa uneori sunt spectacole distractive care contin in desfasurarea lor samanta imoralitatii, de aceea se cere bagare de seama in folosirea lor, mai ales de  catre tineret.  Spectacolele care duc la distrugerea sufleteasca si devin vatamatoare moralei crestine, Biserica le osandeste cu asprime, fiindca ele vatama si pe cei ce le intretin si pe cei ce asista la ele.


1871. -”Nu este nimeni iertat dintre clerici sau monahi sa mearga la alergarile de cai sau sa participe la spectacole de teatru. Vreun cleric chiar de va fi chemat la vreo nunta, cand vor incepe spectacolele ademenitoare spre pacat, sa se scoale si sa plece indata, fiindca asa porunceste invatatura Sf. Parinti. Iar daca cineva nu va respecta aceasta sau sa inceteze sau sa se cateriseasca”, -VI ec. 24.


 1872.  - “Sf. Sinod opreste cu desavarsire pe cei ce se zic mimi (mascarici, bufoni, comedianti) si spectacolele acestora precum si reprezentatiile de vanatoare (unde se luptau fiarele intre ele sau tineri robi sau cu prizonieri, fiind o cruzime inumana) si dansurile ce se fac pe scena (de persoane goale). Daca cineva dispretiueste acest canon si continua aceste fapte oprite, daca va fi cleric sa se cateriseasca, iar de va fi laic sa se afuriseasca”. -VI ec 51.


1873.  -”Asa zisele calende si asa zisele bota si cele ce se numesc Brumalia si praznuirea care se savarseste in prima zi din luna martie (martisor) hotaram ca indata sa inceteze din obiceiul credinciosilor. Dar   lepadam    si   dansurile   publice   ale   femeilor   ca   fiind necuviincioase  si pot  aduce  multa  stricaciune  si pierzare,   de asemenea si dansurile si ceremoniile executate de barbati sau de femei dupa un obicei vechi si strain de viata crestinilor, intru cinstea celor ce in chip mincinos se numesc zei de catre pagani, hotarim ca nici un barbat sa nu imbrace haina femeiasca, nici femeia (sa nu imbrace) cele ce se potrivesc barbatilor. Dar sa nu imbrace nici costum comic, satiric sau tragic, nici sa strige numele urgisitului Dionisie cand se storc strugurii in teascuri; nici tumand vinul in vase sa provoace ris in  chipul prostiei sau al desertaciunii,  lucrand ratacirea demonica. Deci cei ce in viitor vor incerca sa comita ceva din cele mai inainte zise, dupa ce au fost pusi in cunostinta celor hotarate, de vor fi clerici poruncim sa se cateriseasca, iar de vor fi laici sa se afuriseasca”, -VI ec. 62.


1874.  -”Cei ce invata legile de stat n-au voie sa traiasca dupa moravurile paganesti, nici sa intre la teatre, nici sa faca jocuri de rostogoliri,  nici sa se imbrace in haine de cele ce nu sunt in intrebuintarea generala, nici pe vremea cand incep invataturile, nici cand ajung catre sfarsitul lor si sa zicem cu un cuvant, in tot cursul acestei invataturi iar daca cineva de acum inainte va indrazni sa faca aceasta sa se afuriseasca”, -VI ec. 71.


1875.  -”Nu se cuvine crestinilor sa mearga la nunti si sa joace, ci sa  manance   sau   sa praznuiasca  cuviincios precum   sta   bine crestinilor”. -Laod. 53.


1876.   -”Nu  se   cuvine preotilor sau   clericilor  sa priveasca spectacole de la nunti sau de la ospete  -Laod. 54.

1878. -Apoi trebuie sa se mai ceara (de la imparati) si ca spectacolele de teatru sa se opreasca duminica si in celelalte zile luminate ale credintei crestinilor, mai ales ca in cele opt zile ale Sfintelor Pasti gloatele se aduna mai mult in hipodrom decat la Biserica, trebuie sa se mute zilele de sarbatori ale crestinilor si nimeni dintre crestini nu trebuie sa fie constrans a participa la aceste spectacole”. -Cart. 61.


1879. -”Trebuie sa se ceara de la autoritatea statului ca daca cineva care s-a ocupat cu distractiile (ca mascarici, bufoni sau comediant) ar voi sa se faca crestin , sa fie lasat liber de acele intinaciuni si sa nu mai fie silit ca iarasi sa se ocupe de aceasta indeletnicire (nepotrivita cu morala crestina)”. -Cart. 63.

Categoria: Pravila Bisericeasca

Cautare:

SPECTACOL

Vizualizari: 1158

Id: 752

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.