Altarul Inaltarii Domnului de pe Muntele Maslinilor

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Altarul Inaltarii Domnului de pe Muntele Maslinilor

Puţin mai sus de peştera Cuvioasei Pelaghia, ajungem pe platoul Muntelui Măslinilor. Iată-ne pe locul unde Domnul S-a înălţat la cer! Suntem pe unul dintre cei mai binecuvântaţi munţi amintiţi din Sfânta Scriptură. Aici s-a încheiat opera de răscumpărare a neamului omenesc. Aici a săvârşit Fiul lui Dumnezeu taina mântuirii noastre. Aici s-a scris ultima pagină a Evangheliei!

În secolul al IV-lea, Sfânta Elena înalţă în acest loc dumnezeiesc un mic altar, în formă de rotondă, numită „Imbonon”. Iar alături ridică o biserică a Înălţării Domnului, numită „Biserica Eleonului”. În anul 614 perşii au distrus aceste sfinte lăcaşuri. Un egumen, Modest a reînnoit altarul Înălţării Domnului. Musulmanii, mai târziu, iarăşi l-au distrus. Apoi cruciaţii l-au refăcut din nou, în formă octogonală. Cu îngăduinţa lui Dumnezeu, acest sfânt altar se află din secolul al XIX-lea în posesia musulmanilor.

Ruinele bisericii Eleonului, înălţată de Sfânta Elena, nu se mai văd. Se păstrează însă, în bună stare, un mic altar, o rotondă din piatră, cu obişnuita ei calotă sferică arabă, construită, potrivit tradiţiei locale, pe piatra de unde S-a înălţat Domnul la cer. Intrăm. La dreapta rotondei se vede un fel de masă din piatră. Este locul unde slujesc ortodocşii Sfânta Liturghie, la praznicul Înălţării Domnului. În interiorul rotondei se vede la mijloc o piatră albă, mare cam de 70x50 cm, protejată de sticlă. Este piatra de pe care S-a înălţat Hristos la cer. Cădem în genunchi, facem trei metanii, ne rugăm şi o sărutăm. Piatră sfântă şi binecuvântată, cum poate nu este alta în Ţara Sfântă! Se disting pe ea urmele picioarelor lui Hristos. Sfânta Tradiţie ne spune că acestea sunt urmele picioarelor Domnului, care s-au imprimat în piatră, când Mântuitorul S-a înălţat la Tatăl.

Ne retragem puţin şi,  în timp ce lumânările noastre ard pe piatra Înălţării Domnului, citim Evanghelia de la Luca care descrie cel mai mişcător cum S-a înălţat Fiul lui Dumnezeu la cer, de-a dreapta Tatălui.

(Arhimandrit Ioanichie Bălan, Pelerinaj la Mormântul Domnului, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2010, pp. 132-133)

Categoria: Articole

Cautare:

Altarul Inaltarii Domnului de pe Muntele Maslinilor

Vizualizari: 398

Id: 12775

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.