Am dreptate

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Am dreptate

La capătul opus al recunoaşterii smerite a păcătoşeniei noastre se află cel mai mare şi mai periculos vrăjmaş al pocăinţei: îndreptăţirea de sine, care este o fiică a mândriei.

Decăderea duhovnicească din zilele noastre este atât de mare, încât chiar şi oamenii care sunt cufundaţi realmente în păcat rămân nepocăiţi, îndreptăţindu-se pe sine. Într-o lucrare contemporană a unui scriitor laic, eroul principal săvârşeşte de bună voie o ucidere, pentru a găsi o soluţie la problemele sale, şi astfel este închis în temniţă. Este condamnat la moarte şi cu puţin timp înainte de execuţia lui, acesta repetă cu încăpăţânare: „Am avut dreptate, am dreptate şi voi avea dreptate”.

Omul care se îndreptăţeşte pe sine este cel care suferă cel mai mult de boli psihice, deoarece nu-şi recunoaşte vinovăţia. Astfel devine nervos, tulburat, nemulţumit, pretenţios, anarhic. Urmând pilda Luceafărului, nu vrea să ceară iertare şi să-şi mărturisească păcatele. Repetă ca pe un refren, cuvintele: „am avut dreptate , am oricum dreptate, voi avea întotdeauna dreptate”, şi astfel îşi pune singur stavilă în fața milei dumnezeieşti.

(Arhim. Anastasie Anastasiu, Povățuire către pocăință, Editura Evanghelismos, p. 153-154)

Categoria: Articole

Cautare:

Am dreptate

Vizualizari: 495

Id: 23902

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.