ARISTON DE PELLA :: Patristica

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

ARISTON DE PELLA :: Patristica

Ariston de Pella

Ariston de Pella e pomenit de Eusebiu ca unul care relateaza infrangerea iudeilor de catre romani, dar nu ne spune in ce anume lucrare. Sf. Maxim Marturisitorul ii atribuie dialogul Disputa lui lasou si a lui Papiscus despre Hristos. Dialogul acesta e cunoscut chiar de filosoful Cels, care-l dispretuieste, apoi de Clement Alexandrinul, Origen (Contra lui Cels IV, 52), Fer. Ieronim, dar fara nume de autor. Scris in greceste, dialogul a fost tradus in limba latina, dar si textul original si traducerea s-au pierdut. S-a pastrat numai prefata traducerii, la sfarsitul operelor Sf. Ciprian. Din aceasta prefata aflam ca dialogul a avut loc intre iudeo-crestinul Iason si un iudeu alexandrin, Papis-cus. Printr-o demonstratie limpede cu ajutorul pasajelor mesianice din Vechiul Testament si printr-o staruinta dulce asupra adversarului sau, Iason il convinge pe Papiscus care, luminat de Sf. Duh, cere Botezul. Nu e exclus ca personajele sa fie reale. Pentru prima data apare argumentul profetiei care-i impresiona pe iudeii sinceri si de buna credinta. Stim ca argumentul acesta va fi preluat pe larg de Sf. Iustin in Dialogul cu iudeul Trifon.

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.