Ascultatorul mosteneste harisma staretului sau

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ascultatorul mosteneste harisma staretului sau

Zilele acestea l-am prăznuit pe proorocul Elisei. Potrivit tradiţiei de a transmite harisma proorocească, proorocului Ilie i s-a poruncit să meargă să îl ungă prooroc pe Elisei. La rândul său, proorocul Elisei tre­buia să îl lase ca moştenitor pe Ghiezi. Dar oare Ghiezi a făcut ascultare? Nu a făcut. Când a plecat Neeman Sirianul - ştiţi istoria (4 împ., cap 5) - Ghiezi a mers în urma lui şi i-a spus:

- Stăpânul meu m-a trimis să-mi dai câteva haine şi veşminte alese.

- Ia, îi spuse acela.

- Şi argint.

- Ia şi argint.

După ce Neeman a plecat, a ascuns cele luate, apoi s-a întors la stăpânul lui. Atât de mult i se întunecase mintea, încât credea că se poate ascunde de proorocul Elisei. Dar acesta îi spusese prin Ghiezi lui Neeman că nu are nevoie de bani.

Aşadar Ghiezi a mers şi a ascuns lucrurile primite de la Neeman. Iar după ce s-a întors la prooroc, aces­ta l-a întrebat:

- Unde ai fost?

- În cutare loc.

- Ce ai făcut acolo?

- Ei, am avut treabă.

A spus el adevărul? Prima trădare a făcut-o atunci când i-a spus minciuni lui Neeman. Credea că se va pu­tea ascunde de stăpânul său. A doua trădare, atunci când a ascuns lucrurile. Iar când proorocul Elisei l-a întrebat unde a fost, a spus iarăşi minciuni. Apoi proorocul, vrând să-l tragă la pocăinţă, i-a spus: "Eu am fost chiar acolo, de unde ai luat hainele". Dar Ghiezi nu a spus: "Stăpâne, iartă-mă, am fost biruit de ispită". Nu, nu a spus aceasta. Şi de aceea a fost blestemat să ia lepra lui Neeman.

Ce a câştigat Ghiezi? A pierdut şi harisma prooro­cească şi sănătatea. Şi la ce i-au folosit cele pe care le-a luat? Când omul este sănătos, de toate se desfată, dar când este bolnav spune: "Nu vreau nimic pentru că sunt bolnav. Nu mă încântă nimic". Iar Ghiezi şi lepra a luat-o, şi sănătatea şi-a pierdut-o. Şi mai mult decât atât, l-a pierdut şi pe prooroc. Însă ce a moştenit? Şi a rămas proverbial cuvântul: "lepra lui Ghiezi". Nu lepra lui Neeman, ci a lui Ghiezi.

(Ierom. Iosif Aghioritul, Starețul Efrem Katunakiotul, Editura Evanghelismos, București, 2004, pp. 184-185)

Categoria: Articole

Cautare:

Ascultatorul mosteneste harisma staretului sau

Vizualizari: 359

Id: 16967

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.