Bei slava desarta, atunci iti bei propria viata

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Bei slava desarta, atunci iti bei propria viata

Câinele când îşi linge nasul, bea propriul lui sânge, dar din pricina plăcerii de a linge sânge, nu-şi dă seama că e sângele lui. Tot aşa şi călugărul, când se înduplecă să bea din slava deşartă, îşi bea viaţa împreună cu ea, fără să simtă răul, din pricina plăcerii momentane (de o clipă). Slava lumească este ca o stâncă pe fundul mării, care e acoperită de ape, pe care corăbierul n-o cunoaşte, până ce partea de jos a corăbiei nu se loveşte de ea şi corabia se umple de apă; aşa face şi slava deşartă cu omul, până îl cufundă şi-l pierde. Şi despre ea au zis Părinţii, că în sufletul iubitor de slava deşartă, se întorc iarăşi patimile, care au fost odată biruite şi care ieşiseră din acel suflet. Un nor mic acoperă tot discul soarelui, dar în dosul norului, soarele este foarte arzător, tot aşa o trândăvie mică acoperă sufletul, dar mare este bucuria ascunsă în dosul ei (trândăviei).

(Sfântul Isaac Sirul, Cuvinte despre nevoinţă, Editura Bunavestire, Bacău, 1997, p. 323)

Categoria: Articole

Cautare:

Bei slava desarta, atunci iti bei propria viata

Vizualizari: 399

Id: 23844

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.