Biblia este singura traditie religioasa a umanitatii care vorbeste despre o creatie ex nihilo

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Biblia este singura traditie religioasa a umanitatii care vorbeste despre o creatie ex nihilo

- Dacă Dumnezeu a creat lumea, pe Dumnezeu cine L-a creat? De unde provine El?­

- Cred că Biblia este singura tradiţie religioasă a umanităţii care vorbeşte despre o creaţie ex nihilo. În metafizica hindusă orientală, nu există diferenţă esen­ţială între absolutul divin şi manifestarea lumii pe care o vedem. Deci, în cele din urmă, Dumnezeu şi uni­versul în întregime sînt identici, în timp ce noi afir­măm că lumea a fost creată. Dumnezeu, evident, nu este creat. El este Creato­rul. El nu este în timp, pe cînd lumea şi timpul au început deodată. Înaintea creării universului nu exista timp. Aceasta este o problemă foarte importantă, întrucît creaţia ieşită din neant este chemată să parti­cipe la Dumnezeu. Aceasta este vocaţia omului de a fi el însuşi total unit cu Dumnezeu şi prin El restul cre­aţiei. Omul are o responsabilitate faţă de creaţie, fapt arătat de Sfîntul Pavel în Epistola către Romani, cînd spune că toată creaţia este în durerile facerii, aşteptînd eliberarea sa prin oameni. Şi acesta este un în­treg domeniu care se deschide în faţa noastră şi care a fost vreme îndelungată neglijat în teologie, mai cu seamă de teologia occidentală, care opune chiar spiri­tul materiei. Există o întreagă problemă a trans­figurării materiei şi aceasta este îndatorirea omului. Şi numai în această perspectivă putem să depăşim falsa opoziţie: materialism-spiritualism.

În viziunea Sfîntului Grigorie Palama, noi trebuie să vorbim de un materialism spiritual sau de un trup spiritual (soma pnevmatikon) în care este depăşit ori­ce dualism al filosofiei greceşti şi în care actualmente putem spune că mai trăim încă. Şi de aceea, de exem­plu, noi vorbim de învierea trupurilor şi nu de o ieşi­re a sufletului din trup, pentru veşnicie; nu respingem aspectele materiale ale vieţii. (Părintele Symeon de la Essex)

(Celălalt Noica – Mărturii ale monahului Rafail Noica însoțite de cîteva cuvinte de folos ale Părintelui Symeon, ediția a 4-a, Editura Anastasia, 2004, pp. 146-147)

Categoria: Articole

Cautare:

Biblia este singura traditie religioasa a umanitatii care vorbeste despre o creatie ex nihilo

Vizualizari: 302

Id: 10245

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.