Cand ai ganduri de monahism

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Cand ai ganduri de monahism

Măsurile bune, pe care le-ai luat pentru împlinirea ţelurilor tale, simţămintele autentice şi iubirea cea tare faţă de Hristos împreună cu toate gândurile şi deznădejdea ta, mi-au mişcat sufletul cu o plăcută sensibilitate – parcă ai descris starea sufletească din trecut în care ne-am aflat eu cu fratele meu la ultima noastră plecare din Moscova la călugărie. Este aproape aceeaşi uniformă însoţire pentru toţi, care ne îngreunează totdeauna starea de bine. [...]

Şi chiar dacă această uneltire este de la diavol, dar vine împreună şi chiar din firea noastră, care trebuie supusă unei mortificări din partea slavei lumeşti a plăcerilor, a interesului şi a obiceiurilor nepotrivite cu duhul lui Hristos şi a tuturor piedicilor de dinafară, care stau împotriva binelui dorit, ca de exemplu: dezlegarea de obligaţiile faţă de stăpân, de îndatoririle faţă de părinţi şi de dragostea frăţească, eliberarea de toate îndatoririle faţă de societate, realizarea în toate a unei noi vieţi. Toate acestea, strecurându-se în mintea voastră, care nu a fost îndeajuns întărită de credinţa inimii şi de o adevărată raţiune, este imposibil să nu îngreuneze şi să nu aducă o puternică mâhnire neputinciosului nostru suflet şi, cu adevărat, avem în faţă o mare osteneală, de a ne elibera de vechile obiceiuri, ca şi faptul de a face ceva neobişnuit, să te lepezi de tot ce vine din fire şi să-ţi aşezi viaţa pe un curs firesc. Totuşi, unde dorinţa este bună, nimic nu poate fi o piedică, dar putem spune că feluritele piedici care ne împovărează, la început, mai ales, ne aduc un mare folos.

Deoarece omul atras de lucrarea harului în dorinţa de dobândire a virtuţilor, negăsind în sine acea putere şi acele mijloace spre desăvârşire, începe să caute ajutorul nemijlocit al lui Hristos — începe să-L roage din toată inima, să plângă, să ofteze, să-şi înmulţească rugăminţile în faţa Lui.

(Starețul Moise de la Optina, Editura Doxologia, Iași, 2013, p. 206)

Categoria: Articole

Cautare:

Cand ai ganduri de monahism

Vizualizari: 541

Id: 13088

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.