www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

CANTAREA BISERICEASCA

CANTAREA BISERICEASCA

 


CANTAREA BISERICEASCA


432. -Cantarea bisericeasca este mijlocul prin care omul isi inchina cugetele sale Domnului si totodata le imbraca intr-o haina folositoare si pentru altii. Ideile rugaciunii se ia din cartile bisericesti intocmite pe temeiul Sfintei Scripturi. Ele hranesc duhovniceste pe lot cel ce crede si ravneste intru a lauda pe Domnul in biserica, slujitorii aduc roada buzelor, ca jertfa Domnului, folosindu-se si pe ei insisi si pe altii de unde asteapta o rasplata de la Domnul (Ev. 13,14; Osea 14,2). Si orice crestin este dator sa vorbeasca in psalmi si in cantari duhovnicesti spre a lauda pe Domnul in toata vremea (Efcs 5,19).


433- -”Ce inseamna si ce s-a zis de apostoli: “Cant cu duhul, dar cant si cu mintea?” R. “Canta cineva cu duhul cand rosteste numai cu limba cele cantate si, canta cu mintea, cunoscand intelesul celor cantate, se veseleste in contemplarea lor” - Filoc. II, 209,2.


434. -”Cantarea este o dulceata a chitarei, a sufletului, atinsa de cineva dinafara. Iar sufletul, daca nu-i vine in vremea rugaciunii intr-ajutor grairea tainica in duh, nu se strapunge usor de cele cantate. “Caci a ne ruga cum trebuie, nu stim”. La aceasta il aduce, pe cel ce se roaga numai Duhul Sfant” - Filoc. IV, 297,109.


435. - “Voim ca cei ce vin in biserica spre a canta, sa nu intrebuinteze strigari necuviincioase, silind firea spre racnire, nici a pronunta ceva din cele nepotrivite si… neapropiate de biserica: ci cu multa luare aminte si cu umilinta sa aduca lui Dumnezeu, privitorul celor ascunse, acest fel de psalmodii. Caci Sfintitul Cuvant a invatat ca fiii lui Izrael sa fie evlaviosi” (Lev. 22, 32). -VI ec. 75.


436. -”Afara de cantaretii canonici care stau la strana si canta din cartile de slujba, nu se ingaduie altora sa cante in biserica, ca sa nu faca dezordine.” - Laod. 15.


437. -”Nu este ingaduit citetilor si cantaretilor a purta orar ca ipodiaconii si asa sa citeasca sau sa cante in biserica”. -Laod. 23.


438 -”Nu se cade sa se rosteasca in biserica cantari alcatuite de oricine, nici sa se citeasca din carti neaprobate de biserica, ci numai din cartile canonice ale Testamentului Vechi si Nou”. -Laod. 59.

Categoria: Pravila Bisericeasca

Cautare:

CANTAREA BISERICEASCA

Vizualizari: 1172

Id: 602

Imagine:

Cele mai vizualizate articole din categorie
Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.