Care este masura cunostintei si care sunt masurile credintei

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Care este masura cunostintei si care sunt masurile credintei

Este cunoştinţă, care precede credinţa, şi este cunoştinţă, care se naşte din credinţă. Cunoştinţa, care o ia înaintea credinţii, este cunoştinţa firească; iar cea născută din credinţă, este cunoaşterea duhovnicească. Cunoştinţa cea firească este aceea, prin care deosebim binele de rău, care se şi numeşte judecată firească, prin care cunoaştem în chip firesc binele şi răul, fară învăţătură. Dumnezeu a pus-o pe ea în firea cuvântătoare. Şi prin învăţătură ea sporeşte, şi se adaugă. Nu este nimeni, care să nu o aibă. Şi aceasta este puterea cunoaşterii fireşti a sufletului cuvântător, să deosebească binele de rău, şi puterea aceasta se mişcă în el (în suflet) neîncetat. Cei lipsiţi de ea sunt mai prejos de firea cuvântătoare. Iară cei ce o au pe ea sunt drepţi la firea sufletului lor şi nu prăpădesc nimic din cele ce Dumnezeu firii celei cuvântătoare i-a dăruit spre cinstea ei. Pre cei ce au pierdut cunoştinţa, care deosebeşte binele de rău, îi ocărăşte Prorocul, zicând: „Omul n-a priceput cinstea, în care a fost (Ps. 48,13). Cinstea firii cuvântătoare este judecata (raţiunea) care alege binele de rău. Şi pe bună dreptate pe cei ce o pierd pe ea, i-a asemănat cu dobitoacele cele necuvântătoare şi iraţionale. Prin raţiune putem noi afla calea lui Dumnezeu. Şi aceasta este cunoaşterea cea firească, cea care merge înaintea credinţei, şi ea este o cale către Dumnezeu. Şi prin ea aflăm şi deosebim binele de rău şi să primim Credinţa. Şi mărturiseşte puterea firii, că se cuvine omului să creadă în Cel ce toate acestea Le-a zidit şi să creadă cuvintele Poruncilor Lui şi să le facă pe acestea. Şi din credinţă se naşte teama de Dumnezeu. Şi când frica de Dumnezeu se însoţeşte cu fapta, şi, oricât de puţin, se ridică spre faptă, atunci dă naştere cunoaşterii celei duhovniceşti, despre care am spus că se naşte din credinţă.

(Sfântul Isaac Sirul, Cuvinte despre nevoinţă, Editura Bunavestire, Bacău, 1997, pp. 84-85)

Categoria: Articole

Cautare:

Care este masura cunostintei si care sunt masurile credintei

Vizualizari: 291

Id: 20988

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.