Care este voia lui Dumnezeu cu noi?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Care este voia lui Dumnezeu cu noi?

Sfântul Petru Damaschinul, în prima sa carte din Filocalia, ia la rând pe toţi oamenii din toate timpurile, în toată diversitatea vârstelor, constituţiilor, chemărilor şi a stării materiale şi găseşte printre ei - trecând peste deosebiri, care merg uneori până la opoziţii - atât dintre cei care se mântuiesc, cât şi dintre cei care pier. „Cugetând la aceasta - spune el - mi-am frânt sufletul şi, în nedumerirea mea, îmi chinuiam mintea cu întrebarea: «De ce se întâmplă aşa? Care este începutul mântuirii sau al pieririi noastre?»”

Mult se trudi sfântul cu această întrebare, căutând cu mintea o rezolvare dreaptă şi iată ce judecată găsi la Sfinţii Părinţi: începutul fiecărui bine şi al fiecărui rău este în mintea dată omului şi, după minte, în voinţă, începutul mântuirii este ca omul să-şi lase dorinţele şi socotelile sale şi să împlinească dorinţele şi socotelile lui Dumnezeu, înainte de Lege, în Lege şi sub har se află mulţi mântuiţi, pentru că aceştia au iubit înţelepciunea şi voia lui Dumnezeu, mai mult decât propria lor înţelegere şi voie; şi iarăşi, în toate aceste vremuri se află mulţi care au pierit, pentru că au dat întâietate dorinţelor şi voii lor, în locul celor ale lui Dumnezeu.

Iar voia lui Dumnezeu nu o putem afla (în cazuri particulare) decât prin judecată, dar nu prin propria noastră judecată, ci întărită prin întrebarea celor încercaţi, care au darul judecăţii. Numai astfel putem afla ce fel de fapte voieşte Dumnezeu de la noi. Altfel, nicicum nu ne putem mântui. Fără aceasta, nici ceea ce socotim noi că este bun nu ne este de folos, ori pentru că nu este făcut la momentul potrivit, ori pentru că nu ne este, defel, necesar.

(Sfântul Teofan ZăvorâtulViaţa lăuntrică, Editura Sophia, București, 2000, pp. 45-46)Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Care este voia lui Dumnezeu cu noi?

Vizualizari: 368

Id: 7951

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.