Care om este in primejdie: cel arzator, cel caldut sau cel rece?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Care om este in primejdie: cel arzator, cel caldut sau cel rece?

Există trei stări ale sufletului: arzătoare, caldă şi rece. Omul arzător arde de iubire faţă de Dumnezeu şi împlineşte legea Lui, ca pe o necesitate a sufletului său. Starea contrară este cea de răceală, când problemele religioase nu sunt dragi omului, şi are faţă de aceste probleme o atitudine profund indiferentă. La biserică merge o dată pe lună, şi hotărârile ei nu se grăbeşte să le împlinească, dar se întâmplă ca un astfel de om, auzind chemarea Domnului, deodată să se aprindă şi cu paşi siguri să meargă pe calea binelui. Omul călduţ se găseşte în cea mai primejdioasă stare: el merge la biserică, posteşte, dă milostenie şi de aceea crede că la el toate sunt bune, că el este mai bun decât mulţi alţii şi aceasta îl ucide.

Domnul a spus: Te voi scuipa pe tine din gura Mea. Păzeşte-ne, Doamne, de o astfel de stare.

 

(Starețul Varsanufie de la Optina, Editura Doxologia, Iași, 2011, p. 243)Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Care om este in primejdie: cel arzator, cel caldut sau cel rece?

Vizualizari: 332

Id: 13057

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.