Ce este umilinta?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ce este umilinta?

Cuvântul "umilință" vine de la latinescul "humus" care înseamnă pământ roditor, fertil. Petru mine, umilința nu este, așa cum se crede adeseori, prea deseori, sforțarea stângace a celui care vrea să convingă că este mai rău decât restul lumii și să convingă pe altul că a sa comportare, puțin firească, exprimă această convingere. Umilința este condiția pământului. Pământul e prezent totdeauna și nimănui nu-i trece prin gând să se mire de aceasta, nimeni nu se gândește la el. Toată lumea îl calcă în picioare, e locul care primește toate deșeurile, toate rebuturile. El e prezent, tăcut, acceptând totul și transformând miraculos în bogăție nouă toate aceste reziduri în descompunere, transformând însăși corupția în ferment de viață nouă, fiind deschis soarelui, deschis ploii, gata să primească orice sămânță și capabil să producă de 30, de 60, de 100 de ori mai  mult decât a primit. Astfel putem asemăna slăbiciunea omenească în care Dumnezeu își manifestă puterea și împrejurările, în care absența lui Dumnezeu poate deveni prezență a lui Dumnezeu. Noi nu ne putem apropia de Dumnezeu. Dar ori de câte ori, asemenea Vameșului ne situăm în afara "dreptului" și exclusiv în domeniul milostivirii, devine posibil atunci pentru noi să-L întânim pe Dumnezeu.

(Mitropolitul Antonie de Suroj, Școala rugăciunii, traducere de Irineu Slătineanu, Editura Coresi, București, pp. 27-28)

 

Categoria: Articole

Cautare:

Ce este umilinta?

Vizualizari: 738

Id: 22066

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.