Ce-i va folosi omului daca va castiga lumea intreaga dar sufletul sau si-l va pierde?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ce-i va folosi omului daca va castiga lumea intreaga dar sufletul sau si-l va pierde?

Mult se poate trudi omul în lumea aceasta, mult se poate osteni pentru binele celorlalți și totuși să nu-și curețe sufletul de păcat. Poate trece de cele mai multe vămi, dar la vama milosârdiei, din pricina alipirii gândului său de cele lumești, să se prăvale în prăpastie — căci cu toată osteneala, nu a băgat de seamă că învârtoșarea inimii l-a legat de puterile diavolești. În viața lui a făcut multe lucruri bune, mulți s-au mântuit prin ostenelile sale — de pildă a înălțat locașuri de închinare  dar nu a purtat multă grijă curățirii sufletului, căci a fost legat de cele lumești (și alipirea de cele lumești nu-i îngăduie să pătrundă în lumea celor nepieritoare, pe care numai sufletul curat le poate pricepe). După măsura nemilosârdiei sale, el se găsește în puterea duhurilor viclene. Se află în stăpânirea duhurilor viclene, și, ca un rob, săvârșește ce i se poruncesc, atât aici, cât este în trup, dar și după plecarea din trup  este silit să săvârșească cele ce i se poruncesc.

(Starețul Tadei de la Vitovnița, Cum îți sunt gândurile așa îți este și viața, Editura Predania, București, 2010, p. 138)

Categoria: Articole

Cautare:

Ce-i va folosi omului daca va castiga lumea intreaga dar sufletul sau si-l va pierde?

Vizualizari: 483

Id: 17752

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.