Ce primeaza, dragostea sau iubirea?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ce primeaza, dragostea sau iubirea?

Cele două cuvinte sunt sinonime, dar este adevărat că „dragoste” poate să aibă şi alte conotaţii, prost folosit. Acum nu se mai spune la spovedanie „Am păcătuit, am avut relaţii cu cutare, cu cineva”, ci se spune „Am făcut dragoste” şi eu spun: „Foarte bine”. Acela imediat „Cum să fie bine, părinte? M-am culcat cu fata asta”. „Păi, înseamnă că n-ai făcut dragoste, ci ţi-ai bătut joc de ea”. Deci nu putem spune în cazul de faţă „am făcut iubire”, observaţi? Deci „am făcut dragoste” este puţin denaturat folosit, putem să îl folosim aşa, chiar dacă nu este aşa, dar „am făcut iubire” este exact ca în expresia cu colbul şi cu praful. Poţi să spui „praf de puşcă”, dar nu poţi să zici „colb de puşcă”. Pe când praful şi colbul sunt sinonime. Sau poţi să zici inimă, poţi să zici cord, dar poţi să zici „te iubesc din toată inima”, dar nu poţi să zici că „te iubesc din tot cordul”. Cam aşa stau lucrurile. 

(Părintele Nicolae Tănase, Soț ideal, soție ideală, Editura Anastasis, 2001, pp. 86-87)

Categoria: Articole

Cautare:

Ce primeaza, dragostea sau iubirea?

Vizualizari: 338

Id: 9310

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.