Ce se naste din dorinta de slava?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ce se naste din dorinta de slava?

Văd că tu suferi puternic din cauza îngâmfării şi te temi puternic de deşteptăciunea deşartă. Pentru ce te înfurii atâta datorită slavei omeneşti deşarte şi o cauţi prin toate mijloacele? Spune-mi ce folos nădăjduieşti să obţii de la ea în viaţa actuală sau în cea următoare? Dimpotrivă, dacă vei chibzui bine la dânsa, vei găsi că ea ascunde pricina relelor celor mari: ea provoacă certuri mari şi duşmănii între oameni, invidie dăunătoare şi vorbe linguşitoare. Unul care o doreşte îi linguşeşte neîncetat pe toţi şi toate cuvintele şi faptele lui sunt pătrunse de linguşire. Dacă însă nu o dobândeşte, se ascunde din cauza tristeţii inimii şi, văzând pe altul că o dobândeşte, îl invidiază şi îl urăşte prin toate mijloacele şi nu încetează cu vrajba până când nu îl lipseşte pe acela de această slavă. Dacă totuşi nu poate să ajungă până la acest lucru, atunci se îndreaptă către dorinţele cele tainice şi se gândeşte la cum ar putea să îl lipsească de această lumină. Dorinţa de slavă, în cazul nedobândirii ei, dă naştere la invidie iar din invidie se nasc toate urmările dăunătoare. Cea care îi dă naştere ei (invidiei) este mândria puternică iar mama acesteia este încălcarea sfintelor porunci, adică nebunia, care slujeşte ca pricină a oricărui rău în general şi a pieirii popoarelor nefericite. Ai înţeles tu, oare, pricina căror rele este pentru tine dorinţa de slavă deşartă pe care o iubeşti? Fugi de ea, suflete!

(Sfântul Maxim GreculViața și cuvinte de folos, Editura Bunavestire, Galați, 2002, p. 78)

Categoria: Articole

Cautare:

Ce se naste din dorinta de slava?

Vizualizari: 289

Id: 19963

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.