Ceea ce cunoastem inseamna nimic, ceea ce nu stim este nemarginit

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ceea ce cunoastem inseamna nimic, ceea ce nu stim este nemarginit

Cel care nu se străduieşte să se cunoască pe sine îşi acoperă continuu mizeriile, îşi semeţeşte fruntea, stă pentru puţin pe culmi prin mândria lui, şi în cele din urmă cade grămadă la pământ. Cercetarea de sine este cea mai folositoare dintre toate. Omul poate să cerceteze multe cărţi dar, dacă nu se cercetează pe sine, tot ceea ce citeşte se pierde. Dacă omul nu se ocupă de sine însuşi, ispita îi va da de treabă să se ocupe de ceilalţi.

Cel care îi cunoaşte pe ceilalţi se numeşte cultivat, dar cel care se ştie bine pe sine este într-adevăr înţelept. Cel care ştie puţin vorbeşte mult, iar cel care cunoaşte multe rămâne tăcut. Primul se poartă aşa pentru că le socoteşte însemnate pe acestea puţine pe care le ştie. Celălalt tace deoarece ştie mărimea şi valoarea celor pe care nu le ştie. Ceea ce cunoaştem înseamnă nimic, ceea ce nu ştim este nemărginit. Cunoaşterea seacă ne face mândri, iar înţelepciunea smeriţi. Omul nostru cel vechi fură tot ceea ce face omul nou. Când învăţăm să-l prindem, îi prindem pe toţi hoţii care ne fură orice lucru bun care ni-l dă Dumnezeu, bogăţia duhovnicească rămâne la noi.

(Cuviosul Paisie Aghioritul, Mica Filocalie, Editura Egumeniţa, 2009, pp. 89-90)

Categoria: Articole

Cautare:

Ceea ce cunoastem inseamna nimic, ceea ce nu stim este nemarginit

Vizualizari: 315

Id: 13518

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.