Certaretii sunt incapatanati

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Certaretii sunt incapatanati

Cearta este discuţia în contradictoriu şi împotrivirea neîntemeiată. Cei certăreţi iubesc gâlceavă; ceartă se naşte din slava deşartă, iar certăreţii sunt vanitoşi; se ceartă, provocându-se unii pe alţii pentru că opinia lor să nu fie desconsiderată, ci să stea în picioare, ca şi cum ar fi dreaptă şi plină de înţelepciune.

Cei îndărătnici şi iubitori de gâlceavă şi de dispute sunt deşerţi şi goi pe dinăuntru; se angajează în dispută unii cu alţii până la epuizare, pierzându-şi puterea de a mai vorbi, dar fără a ceda [câtuşi de puţin]; uită de sine şi se comportă asemenea unor oameni cuprinşi de nebunie; intră într-o dispută referitoare la o chestiune care n-are o importanţă deosebită; nu adevărul este recompensa acestei controverse, ci dorinţa de a se impune asupra opiniei celuilalt face că raţiunea lor să nu mai funcţioneze, încercând să ajungă la biruinţa cu ajutorul strigătelor; lor le urmează mânia şi furia, care sunt însoţite de o gâlceavă turbată, în decursul căreia se împart injurii şi lovituri; în frenezia războiului, nu încetează să se certe, până când unul dintre cei doi nu este învins cu ajutorul violenţei. Certăreţii sunt încăpăţânaţi, semeţi şi iubesc slava deşartă.

(Sfântul Nectarie din Eghina, Cunoaşte-te pe tine însuţi sau Despre virtute, Editura Sophia, 2012)
Sursa: Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Certaretii sunt incapatanati

Vizualizari: 429

Id: 17585

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.