Chipul Parintelui Iacov vorbea despre Rugaciunea mintii

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Chipul Parintelui Iacov vorbea despre Rugaciunea mintii

Pe fața lui strălucitoare şi senină puteau fi văzute bucurie cerească, lumină triumfătoare, pace adâncă. Chipul său, de o strălucire de rai. În aceste luni, cea mai mare parte a timpului a dăruit-o rugăciunii minţii, rostind neîncetat, în tăcere, rugăciunea: „Doamne, Iisuse Hristoase, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!”, uneori în genunchi înaintea Celui răstignit, iar alteori întins, atunci când era foarte istovit. N-a vorbit niciodată despre rugăciunea minţii, nu a explicat, nici nu a sfătuit.

Poate nu l-a silit nimeni să vorbească despre aceasta, despre felul cum se face această rugăciune, despre ce se întâmplă înlăuntrul celor ce o practică şi mai ales despre cele ce le câştigă cei sporiţi în ea. Dar, deşi nu vorbea cu buzele, vorbea cu întregul său chip. Şi poate chiar mai grăitor. Orice monah putea vedea pe chipul lui roadele rugăciunii, care se lucra în inimă.

Desigur, rugăciunea minţii o rostim toţi, mai mult sau mai puţin, dar la foarte puţini ea se adânceşte şi devine a inimii. Puţini se ostenesc peste măsurile obişnuite, dar şi mai puţini se învrednicesc de experienţe dumnezeieşti, care se nasc în latura inimii şi inundă toată fiinţa.

(Stelian Papadopulos, Fericitul Iacov Ţalikis, Stareţul Mănăstirii Cuviosului David „Bătrânul”, Editura Evanghelismos, București, 2004, pp. 232-233)

Categoria: Articole

Cautare:

Chipul Parintelui Iacov vorbea despre Rugaciunea mintii

Vizualizari: 333

Id: 7829

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.