Cugetul evlavios este stapanitor patimilor!

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Cugetul evlavios este stapanitor patimilor!

Stăpânitor patimilor este cugetul evlavios. Căci este legat de trup ca o moară care stăpânește vânturile care bat. Tot așa, cugetul evlavios stăpânește gândurile care curg, prin cercetarea și condamnarea lor, pentru ca, prin cugetul care stăpânește, să se vădească trupul și patimile mișcate în trup. 

Dumnezeu, creându-l de la început pe om, a pus în inima lui mintea drept conducător, ca pe niște cai și vizitii ai întregului nostru trup - carul [fiind] format din patru roți, din uscat și umed, cald și rece, prin care alergăm până la despărțirea sufletului de trup, dintre încheieturi și măduvă - deosebind, prin mintea conducătoare, asaltul gândurilor bune și al celor rele, și încercând cele dinlăuntrul nostru, pe cele care sunt bune, dar și pe cele care nu sunt astfel.

Și, ca într-un car, ținând gândurile ca pe niște frâie, ne rostogolim către cărările voilor noastre. Așadar, în ce chip vizitiul este stăpânul carului, la fel și cugetul evlavios este stăpân peste patimile noastre.

(Sfântul Simeon Stâlpnicul din Muntele Minunat, Cuvinte ascetice, Editura Doxologia, Iași, 2013, p. 64)Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Cugetul evlavios este stapanitor patimilor!

Vizualizari: 262

Id: 8304

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.