Cum este rugaciunea cu blandete?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Cum este rugaciunea cu blandete?

Căci aşa este rugăciunea cu blândeţe, iar nu cu vrăjmăşie împotriva vrăjmaşilor. Fiindcă rugăciunea făcută altfel seamănă cu o femeie beată şi nebună, sau mai degrabă cu un mistreţ furios. De aceea cerul îi este acesteia închis fără milă. Dar nu astfel este rugăciunea cu blândeţe, ci are ceva melodios, are ardoare, este vrednică de a fi auzită de împăraţi, plăcută şi armonioasă, măsurată. De aceea nu este alungată din teatrul sfânt, ci este încununată, căci are alăută de aur şi veşmânt aurit. De aceea desfată pe judecătorul ei şi prin chip, şi prin înfăţişare, şi prin glas. De aceea nimeni nu o izgoneşte din bolţile cereşti. Căci întreg teatrul acela asistă la ea cu bucurie. Această rugăciune este vrednică de ceruri, aceasta este limba îngerilor, când nimic amar, ci numai dulce se grăieşte; când este făcută pentru cei ce ne nedreptăţesc şi ne insultă, atunci îngerii stau şi ascultă în tăcere şi după ce rugăciunea se termină, nu încetează să o aplaude, să o laude şi să o admire.

O astfel de rugăciune să aducem şi noi şi vom fi auziţi deplin. Şi când ne apropiem de Dumnezeu, să nu ne închipuim că venim ca la teatru, ci ca într-o adunare a lumii întregi, a întregului sobor de îngeri în mijlocul căruia stă Împăratul Care vrea să ne asculte rugăciunea. Spectacol să facem lucrul. Nici un chitarist, nici un cântăreţ la liră, care urmează să intre pe scenă şi care se teme să nu cânte fals, să nu fie mai pregătit decât noi care urmează să intrăm pe scena îngerilor. Plectru să ne fie limba, nimic neplăcut să nu vorbească, ci măsurat şi armonios, cu un cuget potrivit cerurilor. Şi apropiindu-ne de Dumnezeu, rugându-ne, să lovim coarda pentru vrăjmaşii noştri. Căci astfel vom fi auziţi şi pentru noi înşine.

 

(Sfântul Ioan Gură de Aur, Omilii la Psalmi, Editura Doxologia, Iași, 2011, p. 34)Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Cum este rugaciunea cu blandete?

Vizualizari: 485

Id: 13817

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.