Cum inveti copilul sa-si ceara scuze in mod sincer

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Cum inveti copilul sa-si ceara scuze in mod sincer

Dacă ați strigat la copil, l-ați jignit sau l-ați umilit, cereți-vă scuze și asigurați-vă că v-a iertat. Departe de a vă submina autoritatea și de a fi un act de slăbiciune din partea dumneavoastră, acest comportament îi va oferi copilului – la un nivel care-i este accesibil – o lecție practică de viață despre umilință, regret, căință și mărturisire a răului comis.

Nu înseamnă că ați cedat în vreun fel, pentru că regulile și consecințele nerespectării lor rămân valabile, ci înseamnă că îi va fi mai ușor copilului să spună și el „Scuză-mă, îmi pare rău!” atunci când va greși. Este o metodă mult mai eficientă decât aceea de a-i obliga pe copii să-și ceară scuze atunci când nu se simt capabili s-o facă, fie fiindcă sunt furioși, fie fiindcă sunt violenți și au lovit pe cineva, fie că pur și simplu au o atitudine negativă.

Dacă îi veți constrânge să-și ceară scuze în astfel de momente, o vor face, dar nu vor fi sinceri deloc, pentru că atunci când trec prin stări negative nu le pare rău de nimic.

(Elizabeth White, Cum îndrumăm copilul în viața duhovnicească, traducere din limba engleză de Luminița-Irina Niculescu, ediția a 2-a, revizuită, Editura Sophia, Bucureşti, 2012, p. 80)

Categoria: Familie

Cautare:

Cum inveti copilul sa-si ceara scuze in mod sincer

Vizualizari: 333

Id: 26979

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.