Cum sa-L impacam pe Dumnezeu

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Cum sa-L impacam pe Dumnezeu

Deci, cine voieşte să împace cu adevărat pe Dumnezeu, să ştie că nu este alt chip decât săvârşirea dragostei, dar să nu fie goală sau seacă, ci să urmeze cu faptele. Căci dragostea nu este desăvârşită decât cum a spus acelaşi Ioan: „Fiii mei! Să nu iubim cu cuvinte numai, ci şi cu faptele şi adevărul; fiindcă cel ce are bunătăţile lumii şi vede în nevoie pe aproapele şi nu-l ajută, cum este într-însul dragostea lui Dumnezeu?”

În şase feluri săvârşeşti această faptă bună, adică: să iubeşti; să sfătuieşti, să ajuţi, să rabzi, să ierţi şi să dai bună pildă prin cuvinte dumnezeieşti şi cu fapte bune. Deci, cine are mai multe lucrări decât acestea, are şi multă dragoste; iar cel ce are mai puţine, are dragoste puţină. Că unii iubesc, dar dragostea lor nu merge mai departe. Altora le place a sfătui bine, dar nu pun mâna în pungă să ajute cu milostenie. Alţii iubesc a povăţui şi a milui, însă nu rabdă ocara şi boala aproapelui, nici păzesc porunca Apostolului, care zice: „Purtaţi unii altora sarcinile şi aşa împliniţi Legea lui Hristos”. Alții rabdă ocările cu îngăduire, dar nu iartă cu îndurare. Şi chiar de nu au urâciune în inimă, nu arată faţa veselă. Aceştia, deşi păzesc pe cea dintâi, la cea de a doua greşesc şi nu ajung la săvârşirea faptei bune. Sunt iarăşi alţii care fac pe toate cele de mai sus, dar nu sfătuiesc pe aproapele cu cuvinte şi exemple bune care este cea mai aleasă parte a dragostei. Deci, după această rânduială, poate fiecare să se cerceteze pe sine, ca să ştie cât este părtaş de dragoste şi cât este lipsit de ea. Că cel ce iubeşte se află în treapta cea dintâi. Cine sfătuieşte este în cea de a doua. Cine ajută este la a treia. Cine rabdă, la a patra. Cine primeşte ocara şi iartă din inimă, la a cincea. Cine întăreşte şi sfătuieşte pe aproapele cu cuvinte, pilde bune şi cu viaţa lui bună, (care este faptă a oamenilor desăvârşiţi şi apostoliceşti), să ştie că a ajuns la înălţimea acestei fapte bune.

(Agapie Criteanu, Mântuirea păcătoșilor, Editura Egumenița, 2009, pp. 293-294)

Categoria: Articole

Cautare:

Cum sa-L impacam pe Dumnezeu

Vizualizari: 287

Id: 10017

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.