Daca cineva iti apare ca inger de lumina, sa nu te increzi in el

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Daca cineva iti apare ca inger de lumina, sa nu te increzi in el

- Dacă diavolii apar precum îngerii şi spun lucrurile pe care îngerii le-ar putea spune, atunci cum putem afla care este adevărul?

- Aceasta este o foarte bună întrebare. Trebuie să te smereşti pe tine însuţi; trebuie să te afli într-o stare de a dori adevărul lui Dumnezeu şi să nu umbli după „experienţe”. Desigur, aş putea spune că vreau să devin un creştin ortodox şi să învăţ întreaga disciplină de vieţuire creştină. Acest lucru e de folos, deşi nu prezintă o garanţie, fiindcă poţi fi înşelat şi în calitate de creştin ortodox.

Părinţii Bisericii oferă cuvinte esenţiale de povaţă. De exemplu, aceştia spun că dacă cineva îţi apare ca înger de lumină, să nu te încrezi în el. Dumnezeu nu te va osândi dacă El vrea de fapt să apară dinaintea ta, iar tu Îl respingi, fiindcă dacă El vrea cu adevărat să-ţi lase un mesaj, El va veni din nou şi va afla o cale de a ajunge la tine. De fapt, El te laudă fiindcă eşti neîncrezător, căci tu nu vrei să cazi în înşelare. Cei ce se află pe o treaptă duhovnicească mai înaltă, având mai multă experienţă în aceste lucruri au acţionat în alte feluri. Avem un exemplu din viaţa Sfântului Antonie cel Mare, care vedea tot timpul diavoli. Atunci când a fost întrebat cum poate el deosebi duhurile, a spus: „Când apare un înger, mă simt foarte calm, iar când apare un diavol, chiar dacă acesta are înfăţişare de înger simt tulburare”. Acest lucru, însă, este foarte periculos pentru începători, fiindcă te poţi simţi şi foarte calm în prezenţa diavolilor, dacă nu ai experienţă.

Răspunsul esenţial la întrebarea ta este, din nou, acela de a intra în disciplina Bisericii Ortodoxe. Citind istorisiri ca cea a Sfântului Nichita şi văzând cum se comportă diavolii, poţi adesea, doar cunoscând un mod anume prin care aceştia vor încerca să te păcălească, refuzi de îndată înşelarea.

 

(Părintele Serafim Rose, Descoperirea lui Dumnezeu în inima omului, Editura Agapis, 2005, pp. 50-51)

Categoria: Articole

Cautare:

Daca cineva iti apare ca inger de lumina, sa nu te increzi in el

Vizualizari: 391

Id: 18829

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.