Daca nu exista credinta in inima, atunci nu exista credinta deloc...

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Daca nu exista credinta in inima, atunci nu exista credinta deloc...

Râvnind la mântuire, trebuie să ne îndreptăm toată atenţia spre starea inimii sau spre întipărirea în ea a stărilor şi a simţămintelor autentic creştine, călăuzindu-ne cu sârg cu ajutorul întregii rânduieli văzute, care intră obligatoriu în alcătuirea căii mântuitoare. Nu trebuie să ne mulţumim, de pildă, cu simpla cunoaştere a Simbolului de credinţă şi chiar a întregului catehism, ci trebuie să primim în inimă şi să iubim din tot sufletul fiecare adevăr spus acolo; nu trebuie să ne mulţumim cu simpla participare, de suprafaţă, la rugăciunile Bisericii, ci trebuie să ne înălţăm la Dumnezeu şi cu mintea în inimă; nu trebuie să ne oprim numai la faptele bune ale trupului, ci trebuie să cultivăm sentimentele şi stările nobile, şi aşa mai departe. Căci ceea ce nu există în inimă, aceea nu există deloc.

Dacă nu există credinţă în inimă, atunci nu există credinţă deloc, chiar de s-ar declara cineva ortodox. Dacă nu există suspinuri în inimă, atunci nu există deloc, chiar de ar agita cineva aerul ori s-ar bate cu pumnii în piept. Dacă frică de Dumnezeu nu este în inimă, atunci nu este deloc, chiar de ar părea cineva plin de blagocestie. De nu există curăţenie şi lepădare de sine în inimă, nici acestea nu există deloc, chiar de ar fi cineva curat cu trupul şi nu ar avea nimic din bunătăţile lumii.

(Sfântul Teofan Zăvorâtul, Viaţa lăuntrică, Editura Sophia, 2011, p. 161)Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Daca nu exista credinta in inima, atunci nu exista credinta deloc...

Vizualizari: 422

Id: 14499

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.