De la ganduri la pacat

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

De la ganduri la pacat

Gândurile, oricât de  nebune ar fi, încă nu sunt înfrângeri şi păcat, oricât se impun, muncind mintea.

Păcatul începe de la învoirea spre faptă şi fapta propriu zisă. Nemailuând în seamă frâna conştiinţei, care prin natura ei nu aprobă niciodată slăbirea raţiunii — viciul şi păcatul  omul păcătos intră în conflict deschis cu „pârâşul” lui, conştiinţa lui, care prin mustrările sale nu tace pană ce omul nu-şi revizuieşte înfrângerile morale şi nu se întoarce de la păcat, ca să poată primi iertarea de la Dumnezeu.

În situaţia în care înfrângerile morale se ţin lanţ  prin deasa lor repetare şi prin gravitatea lor, urmează sancţiuni ale conştiinţei mai grele decât mustrarea şi anume: dezechilibrul minţii care la îceput poate fi mai uşor şi din care se mai poate reveni (prin spovedanie curată), însă care poate fi urmat de formele mai grave: schizofrenia, paranoia, nebunia, şi în final cufundarea lui în întuneric şi în muncă veşnică încă din această viaţă.

(Ieromonah Arsenie Boca, Tinerii, familia şi copii născuţi în lanţuri, Editura Credinţa strămoşească, 2005, p. 78)

Categoria: Articole

Cautare:

De la ganduri la pacat

Vizualizari: 424

Id: 19156

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.