De sapte ori de va cadea dreptul si se va ridica

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

De sapte ori de va cadea dreptul si se va ridica

Drept, aici, se cuvine să fie socotit numai Cel cu adevărat drept, Domnul nostru Iisus Hristos. Aşadar, întrucât de El se zice că şi cade, şi se ridică în noi, ca Unul Care a primit pe toate ale noastre din iubire de oameni. Iar firea noastră a căzut de şapte ori, după cum urmează: prima, a fost călcarea poruncii protopărinţilor, a doua, vărsarea de sânge îndrăznită de Cain, cel dintâi care a introdus uciderea în firea noastră, a treia, cea din generaţia lui Noe, neam peste care nu a rămas Duhul lui Dumnezeu pentru că erau trupeşti, iar a patra la zidirea turnului, a cincea, a celor din generaţia lui Avraam, din care numai el a fost aflat bineplăcut lui Dumnezeu, a şasea, în vremea lui Moise - la atâta necredinţă ajunsese neamul lui, încât a fost trimis el de Dumnezeu spre ajutor împotriva unei asemenea necredinţe iar a şaptea, a neamului din vremea profeţilor, generaţie care a şi întrecut în măsura răutăţii toate neamurile socotite mai înainte, - aşadar, întrucât, precum s-a zis, de şapte ori a căzut firea noastră, pe aceasta Domnul, fiind mişcat din negrăita Lui iubire de oameni, a ridicat-o unind întreaga fire cu Sine Însuşi după ipostas.

(Sfântul Maxim Mărturisitorul, Întrebări și nedumeriri, Editura Doxologia, Iași, 2012, p. 125)Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

De sapte ori de va cadea dreptul si se va ridica

Vizualizari: 385

Id: 13043

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.