Dumnezeu nu este un medicament amar care se da cu de-a sila

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Dumnezeu nu este un medicament amar care se da cu de-a sila

Dumnezeu nu este un medicament amar care se dă cu de-a sila, ci un fruct oprit și inaccesibil. Așa trebuie prezentat Dumnezeu ascultătorului, dacă vrei ca acela să devină curios de Dumnezeu.

Dumnezeu Însuși se dă pe Sine în acest fel, El te „seduce”, cum se exprimă Cabasila, și te părăsește când nu te aștepți. Sfântul Macarie Egipteanul, și nu numai el, ne vorbește de această părăsire în care ne aruncă Dumnezeu, comparând-o cu o lecție pe care o dă mama copilului. Așa cum mama își trage mâna lăsându-l pe copil să pășească singur, chiar dacă acesta mai cade pe jos și se lovește, tot așa și Dumnezeu își retrage din când în când harul, pentru a-l maturiza pe ascet. Deci, dacă Dumnezeu se dă în acest fel până și marilor asceți, de ce ar trebui ca predicatorii să-L bage pe Dumnezeu pe gât ascultătorului?

(Ierodiacon Savatie Baștovoi, În căutarea aproapelui pierdut, Editura Marineasa, Timișoara, 2002, p. 83)

Categoria: Articole

Cautare:

Dumnezeu nu este un medicament amar care se da cu de-a sila

Vizualizari: 339

Id: 8780

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.