www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Felul in care pot lua amploare gandurile rele

Felul in care pot lua amploare gandurile rele

În continuare, vom recurge la experienţa Sfinţilor Părinţi pentru a ilustra felul în care pot lua amploare gândurile rele.

Sfântul Maxim Mărturisitorul arată că gândurile pătimaşe sunt stârnite de „patimile aflătoare în suflet". Ele ne războiesc mintea şi „o silesc la consimţirea cu păcatul": „Astfel, biruitori fiind, o duc la păcatul cu cugetul, iar acest păcat săvârşindu-se, o duc în sfârşit, ca pe o roabă, la faptă. După aceasta, cei ce au pustiit sufletul prin gânduri, se depărtează împreună cu ele şi rămâne în minte numai idolul păcatului". Dacă nu vom alunga idolul păcatului din suflet printr-o pocăinţă intensă şi îndelungată, el va constitui sursa multor dereglări ale structurii noastre sufleteşti.

Iată cum ne înfăţişează Sfinţii Părinţi felul în care se cuibăresc gândurile pătimaşe în noi şi făgaşul pe care îl urmează. Pentru a izbuti să ne debarasăm de ele, este necesar să intrăm într-o examinare mai amănunţită a lor. Gândurile care au pătruns în raţiunile sufleteşti încearcă să ne subjuge mintea, sugerându-ne satisfacerea uneia sau alteia din poftele sau patimile aflătoare în suflet. Acest stadiu se numeşte „ispitire" şi nu se socoteşte drept păcat. O desfătare prelungită provocată de astfel de gânduri atrage atenţia minţii; dacă aceasta nu se va lepăda de respectiva pornire a poftei, va fi treptat absorbită de ea, şi voinţa noastră se va contopi cu ea, consimţind astfel la făptuirea păcatului. Rezistenţa ne va slăbi, iar dacă păcatul va fi repetat, se va forma deprinderea şi va apărea împătimirea - „după care toate forţele naturale ale omului devin roabele acesteia" (Arhim. Sofronie).

Prezenţa şi contemplarea stăruitoare a gândurilor de satisfacere a plăcerilor contribuie în mod esenţial la punerea în lucrare a patimilor. Drept aceea, Sfinţii Părinţi ne îndeamnă să ne înfrânăm şi să nu ne facem robi ai poftelor, sau, mai bine zis, să ne străduim să le preschimbăm în osârdie duhovnicească şi să le respingem de îndată ce observăm că ne-au captivat mintea.

(Mitropolit Hierotheos Vlachos, Psihoterapia ortodoxă: știința sfinților părinți, traducere de Irina Luminița Niculescu, Editura Învierea, Arhiepiscopia Timișoarei, 1998, pp. 255-256)

Categoria: Articole

Cautare:

Felul in care pot lua amploare gandurile rele

Vizualizari: 579

Id: 10540

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.