Gandurile de hula

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Gandurile de hula

- Crede-mă, părinte, i-a răspuns omul acela, că multe sfaturi bune am auzit, dar niciodată nu m-am folosit aşa de mult ca acum. Sunt încredinţat că Dumnezeu sălăşluieşte în sfinţia ta şi sfinţia ta sălăşluieşti în El. Dar ce să fac, deoarece diavolul nelegiuirii mă stăpâneşte? Fie că mănânc, fie că beau, fie că dorm, necontenit mă supără. Dar mai ales în vremea rugăciunii, la biserică, îmi aduce aminte erezii şi nenumărate necuraţii şi gânduri de hulă împotriva lui Hristos Dumnezeul nostru, a Sfintei Sale Maici şi altele asemenea. Mă luptă cu atâta silnicie, încât nu mai ştiu ce să fac. Mă tem să nu cadă foc din cer şi să mă mistuie.

- Ascultă, fiule, i-a zis cuviosul, şi poate te vei mângâia. Vezi marea, când se porneşte furtună se ridică valuri înfricoşate care se sparg de stâncile de pe ţărm. Oare stâncile nu sufăr nimic de mânia valurilor? Deloc! Valurile se lovesc de ele şi se întorc iarăşi în mare. La fel se întâmplă şi cu gândurile de hulă. Sunt aduse de diavol şi aruncate în inima omului. De ce? Ca să ducă pe robii lui Dumnezeu la deznădejdea care a omorât atâtea suflete şi le-a dat pierzării. Însă diavolul dacă nu reuşeşte să arunce pe om în deznădejde, se străduieşte ca măcar să-i lovească cu gânduri de hulă vrăjmaşe. Şi dacă vede că nici aşa nu izbuteşte, atunci este biruit şi ruşinat şi atacurile sale sălbatice se întorc asupra lui. Iar omul care a fost încercat, nu numai că nu este vinovat, ci este încununat şi slăvit de Dumnezeu. Deci şi tu să ai răbdare, încălzeşte-ţi râvna cu rugăciune şi post, şi ispititorul va fugi. Nu a spus oare Domnul că acest neam de demoni cu nimic altceva nu iese, decât cu rugăciune şi cu post? Cu aceste sfaturi, l-a întărit sufleteşte şi l-a slobozit cu pace. Şi după plecarea omului, cuviosul mi-a spus că gândurile de hulă se nasc din osândirea altora şi din mânie.

(Viaţa şi învăţăturile Sfântului Ierarh Nifon, traducere de Protosinghel Petroniu Tănase, Editura Mânăstirea Sihăstria, Vânători, 2004, p.63)

Categoria: Articole

Cautare:

Gandurile de hula

Vizualizari: 639

Id: 21332

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.