Haina curata

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Canal youtube.com/@resurse-ortodoxe

Vă invităm să vizionati un scurt documentar video despre Icoana Maicii Domnului aflată in Catedrala Mitropolitană din Iași.

Haina curata

Să înlocuim luxul cu modestia şi cumpătarea. Fiecare om e dator să se îmbrace curat şi frumos. În zilele de rând în haine mai de rând, în zile de sărbătoare în haine mai alese; fiecare după starea, vârsta şi averea sa. Fie un om cât de cuminte, cât de bun şi plin de virtuţi frumoase, şi dacă haina de pe el e ruptă şi murdară, nimeni nu-l va preţui după merit. Nu numai curăţia sufletească şi trupeas­că, dar şi curăţia hainelor e bineplăcută înaintea lui Dumnezeu. Când bunul Dumnezeu a binevoit a da lumii cele zece porunci Dumneze­ieşti, a poruncit mai întâi lui Moise, zicând: „Mergi la popor ca să-i sfinţeşti pe ei astăzi şi mâine, şi ei să-şi spele veşmintele lor şi să fie gata pentru a treia zi, că în a treia zi Mă voi coborî pe Muntele Sinai în văzul a tot poporul" (ies. 19,10-11). Iar în zilele de sărbătoare datori suntem să ne îmbrăcăm şi sufletul şi trupul în haină de sărbătoare. În pilda cu cei chemaţi la nuntă, Mântuitorul ne spune că: „împă­ratul intrând privi spre oaspeţi, şi văzu acolo pe un om care nu era îmbrăcat în haină de nuntă" şi nu numai că l-a mustrat pen­tru aceasta, dar a şi poruncit slugilor să-i lege mâinile şi picioarele şi să-l arunce în întunericul cel mai dinafară! Mulţi sunt de părere că haina de sărbătoare trebuie să fie foarte scumpă. Nu-i adevărat; și o haină ieftină de tot poate să fie haină de sărbătoare, dacă e croită frumos şi ţinută curat şi dacă o îmbrăcăm numai la zile mari, pe când haina cea mai frumoasă şi scumpă, nu mai e haină de sărbătoare dacă o purtăm în fiecare zi.

(Protos. Nicodim Măndiţă, Luxul şi împodobirile ruinează sufletul, Editura Agapis, 2011, p. 69)

Categoria: Articole

Cautare:

Haina curata

Vizualizari: 636

Id: 20316

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Canal youtube.com/@resurse-ortodoxe
Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.