Hristos „a suferit crucea, n-a tinut seama de ocara ei”

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Hristos „a suferit crucea, n-a tinut seama de ocara ei”

Căci netrebnic te vei socoti astfel şi vei fi spre batjocură multora pentru neruşinarea ta. Şi de mare trebuinţă este să deosebim acestea două: că precum suntem lăudaţi dacă ne ruşinăm de faptele cele rele sau ne smerim înaintea celor mai mari, tot aşa vom primi ocară de ne vom ruşina a face ceva bine; căci a se sfii cineva pentru lucruri necuvioase, înţelepciune este, iar a se sfii de fapte bune, nebunie este. Cel ce se ruşinează pentru cele de sminteală, nădăjduieşte să iasă din nevoie, însă cel ce se ruşinează a se ridica, acesta cade în pierzare. Asemenea deosebiri ale sfielii le-a arătat Domnul ucenicilor, grăind: „Căci de cel ce se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele, de acesta şi Fiul Omului se va nişina, când va veni întru Slava Sa şi a Tatălui şi a sfinţilor îngeri” (Le. 9, 26). Căci El Însuşi, în locul bucuriei ce I se cuvenea, „a suferit crucea, n-a ţinut seama de ocara ei” (Evrei 12, 2). Din această pricină nu Se ruşinează a ne numi pe noi „fraţi” (Evrei 2, 11) şi prietenii Săi, Dumnezeu fiind şi Atoate ziditor. Deci şi nouă, de ne vom ruşina de cei mai simpli şi nu-i vom iubi ca pe nişte prieteni apropiaţi şi fraţi ai noştri, ne va zice în ziua aceea a Judecăţii: „Nu vă cunosc pe voi” (Mt. 25, 12).

(Povățuiri creștine pentru tineri, Colecție coordonată de Ignatie Monahul, Editura Anastasia, București, 2001, p. 88)

Categoria: Articole

Cautare:

Hristos „a suferit crucea, n-a tinut seama de ocara ei”

Vizualizari: 242

Id: 12193

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.