Imbatranim si murim impreuna cu imaginile tiparite in minte

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Imbatranim si murim impreuna cu imaginile tiparite in minte

Vederea întipăreşte mai adânc pe idolii săi înlăuntru decât alte simţuri; de ce?

Să-ţi păzeşti bine vederea, pentru că acest simţ este mai subţire şi mai pătrunzător; pentru că este mai pătrunzător, este mai dorit şi de minte. Pentru că este mai dorit, idolii săi se zugrăvesc mai adânc pe tabla închipuirii şi de aceea se şterg cu mai multă greutate. De aceea, atât sfinţiţii cuvântători de Dumnezeu, cât şi toţi Părinţii neptici hotărăsc îndeobşte că ochii văd lucrurile cele văzute prin ipostasiere.

Acestea [de mai sus] le vedem împlinindu-se prin lucrarea lor: ştergem mai uşor chipurile pe care le-am închipuit prin celelalte organe ale simţurilor, iar pe cele pe care le-am întipărit în imaginaţia noastră prin ochii noştri iscoditori fie [le ştergem] după mult timp şi cu multă osteneală, fie nu le putem şterge deloc. Fie treji, fie în somn, aceste chipuri nu încetează a ne asupri şi a ne supăra. Într-un cuvânt, îmbătrânim şi murim împreună cu ele.

(Sfântul Nicodim Aghioritul, Paza celor cinci simţuri, Editura Egumeniţa, Alexandria, p. 125)

Categoria: Articole

Cautare:

Imbatranim si murim impreuna cu imaginile tiparite in minte

Vizualizari: 804

Id: 21227

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.