Impartasania din afara Liturghiei

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Impartasania din afara Liturghiei

- Este împărtăşania care se dă în afara Liturghiei aceeaşi cu cea de la Liturghie?

- Desigur. Împărtăşania este aceeaşi peste tot şi în orice formă s-ar da. Trupul şi Sângele lui Hristos sunt aceleaşi peste tot. Sfânta Împărtăşanie, care se păstrează continuu în biserică, este pregătită în mod special la Liturghia din Joia mare. Pentru Liturghia din această zi se pregătesc două Agneţe. După sfinţire, unul va fi consumat la împărtăşirea din ziua aceea, iar celălalt va fi îmbibat cu sfântul Sânge şi lăsat cu grijă să se usuce pe Masa altarului până în cea de-a treia zi de Paști. După terminarea slujbei din a treia zi de paşte, în cadrul unui ritual special, preotul va sfărâma Agneţul în firimituri foarte mici şi, după ce le va usca pe toate, le va pune în Chivot pe sfânta Masă. Împărtăşania va sta aici pe întreaga durată a anului liturgic, din ea fiind împărtăşiţi cei care n-au putut primi taina în cadrul liturghiei solemne. Atenţie! Aşa cum am mai spus, nu pot fi împărtăşiţi cei grav bolnavi care şi-au pierdut cunoştinţa şi cu atât mai puţin cei care nu doresc acest lucru, chiar dacă apropiaţii lor insistă. Împărtăşania nu se dă nimănui cu forţa şi nu se dă nici celor ce nu sunt conştienţi de ceea ce semnifică ea, fie că sunt bolnavi sau sănătoşi. Pruncii constituie singura excepţie de la această regulă.

(Vasile Răducă preotul-paroh al bisericii Kretzulescu, Ghidul creştinului ortodox de azi, Editura Humanitas, p. 148-149)

Categoria: Articole

Cautare:

Impartasania din afara Liturghiei

Vizualizari: 462

Id: 13408

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.