Imul Trisaghion – ce marturisim si ce cerem noi in aceasta scurta rugaciune?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Imul Trisaghion – ce marturisim si ce cerem noi in aceasta scurta rugaciune?

Această rugăciune este în principal o rugăciune de invocare, adresându-ne lui Dumnezeu Tatăl când zicem „Sfinte Dumnezeule”, lui Dumnezeu Fiul când zicem „Sfinte Tare”, un Dumnezeu puternic, care are tărie, care are putere și ne adresăm Duhului Sfânt celui făcător de viață și celui fără de moarte; de altfel, fiecare persoană a Sfintei Treimi este fără de moarte. Și după ce afirmăm acestea, prin invocare, adăugăm o rugăciune propriu-zisă: „miluiește-ne pe noi”. Ce înseamnă „miluiește-ne pe noi”? Zicem mai întâi lui Dumnezeu Tatăl să ne miluiască: Sfinte Dumnezeule, „miluiește-ne pe noi”, lui Dumnezeu Fiul ne adresăm, zicând „Sfinte Tare” și cerem să ne miluiască pe noi, ne adresăm lui Dumnezeu Duhul Sfânt când zicem „Sfinte fără de moare” și cerem: „miluiește-ne pe noi”. (...) Așa că, cerând mila lui Dumnezeu, având în vedere fiecare persoană a Sfintei Treimi, cele Trei Persoane, în general, noi în mod cuprinzător cerem ajutor de la Dumnezeu, cerem intervenția lui Dumnezeu în viața noastră, în ființa noastră, și din ființa noastră. Pentru că la Botez, drept măritorii creștini au primit pe Sfânta Treime în suflet, de unde Sfânta Treime lucrează și de sus și de jos. De sus din înălțimile cerești și de jos din ființa  noastră în care se sălășluiește Duhul Sfânt pe care îl chemăm și unde sunt de fapt și Tatăl și Fiul, pentru că unde este o persoană a Sfintei Treimi sunt și celelalte două.

(Arhimandritul Teofil Părăian, Pași pe calea duhovnicească – convorbiri realizate de Părintele Sabin Vodă, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2010, pp. 72-73)

Categoria: Articole

Cautare:

Imul Trisaghion – ce marturisim si ce cerem noi in aceasta scurta rugaciune?

Vizualizari: 308

Id: 4525

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.